latinica  ћирилица
Викинзи
серија
Викинзи
23:45
НА ПРОГРАМУ
ПОНУТОСРИЧЕТПЕТСУБНЕД
О ЕМИСИЈИ
Викинзи

ВИКИНЗИ –  VIKINGS

Година: 2013

Земља: Ирска, Канада

Жанр: акција, драма, историја

Форма: серија

Креатор: Michael Hirst

Улоге: Travis Fimmel, Clive Standen, Jessalyn Gilsig, Gustaf Skarsgård, Katheryn Winnick

Номинован у 3 категорије за EMMY AWARDS 2013.

Серија прати авантуре Рагнара Лотброка, највећег викиншког хероја из 10. вијека, раног Средњег вијека, а према нордијским сагама о Рагнаровом племену, његовој браћи и породици, о његовом успону од обичног ратара до краља свих викиншких племена и освајача енглеских и француских земаља.

Као што је био неустрашиви борац, Викинг Рагнар је и отелотворење нордијске традиције оданости према боговима. Легенда каже да је био директни потомак Одина, бога рата и ратника.

Млади Рагнар чезне за откривањем нових свијетова преко мора. Са пријатељем Флокијем саградио је нови брзи и дугачки брод и супроставио се локалном моћнику Ерлу Харалдсону неспособном да замисли инвазију на британска острва. Уз помоћ брата Ролоа, који чува Рагнарову жену Легерту, Рагнар изврши први поход на енглеску краљевину Нортамбрију. Враћа се с богатим плијеном и доводи калуђера Ателстана као роба. Тиме не само да стиче непријатељство краља Елеа, него изазива бруталне сукобе са Ерлом Харалдсоном, док га Рагнар не убије и заузме његово мјесто.

За вријеме ходочашћа у Упсалу Рагнар се заклиње на вијерност Краљу Хорику и заступа га у спору око земље са Јарлом Боргом на Готланду где га заводи принцеза Аслауг. По повратку у родни крај тајанствена болест преполовила је његово село укључујући и његову кћерку.

Код брата Ролоа јавља се завист због Рагнарове славе, што користе Борг и Хорик да уз његову помоћ поткопају углед Рагнара.

Краљ Хорик је заратио са Боргом и Ролом. Роло пљачка и убија своје саплеменике који га разјарени доводе пред суд за издају, али га брат поштеди.

У Рагнарево краљевство стиже принцеза Аслауг, трудна са Рагнаровим дјететом. Понижена Легерта напушта Рагнара и одводи сина Бјорна.

Четири године касније Аслауг и Рагнар владају својим краљевством и подижу синове. Роло је одбачен иако му је брат опростио, не воде га више у походе. Флоки је завршио нови брод, али Хорик искључује Јарла Борга из похода због личних разлога, Јарл одлази бјесан. Због олује Викинзи су скренули са путање и доспјели у Весекс где влада краљ Егберт. Повели су у поход и Ателстана који се потпуно саживио са Викинзима, али њихову бруталност не може да прихвати.

 

Легнарт се удала за Ерла Харалдсона, кога њен син Бјорг не подноси. Желећи да се освети Рагнару Ерл осваја његову земљу за вријеме његовог похода у Весексу. Роло не може да одбрани земљу и бежи са Аслауг и њеном дјецом. Јарл Борг се проглашава власником Рагнарове земље и заклиње да ће сатрти његов род. Та вијест стиже до Рагнара, он напушта поход и враћа се у домовину. Ателстан и краљ Хорик падају у заробљеништво код Краља Егберта, али им је опроштено.

Роло и преживјели саплеменици траже помоћ да ослободе своју земљу. Стиже Рагнар али и неочекивана помоћ од његове бивше жене Лагерте.

Иако су коришћене у снимању и филмске слободе да би прича била занимљивија, серија је ипак направљена на историјској бази. Продукција је богата и величанствено снимљена на Исланду, што свједоче и бројне награде за сценографију, визуелне ефекте, тон, монтажу, маске, костиме и сл., али ту је и номинација за награду Гемини за најбољу страну драму.

Дакле, ако желите забавни програм комбинован са историјом, ово је одлична серија.

Рејтинзи:

Према Нилсену прва сезона је у САД привукла 6 милиона гледалаца, надмашивши све програме за узраст од 18 до 49 година.

У Канади прва сезона је имала просјечно око 1 милион гледалаца по епизоди.

 

Редакција: Забавни програм