X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Квадрат на знање
образовна емисија
Квадрат на знање
12:30
НА ПРОГРАМУ
ПОНУТОСРИЧЕТПЕТСУБНЕД

О ЕМИСИЈИ
Квадрат на знање

      

     Образовни серијал “Квадрат на знање” отвара шесту сезону емитовања! У претходних пет, доказали смо да образовање има медијску “прођу”, пажљиво смо бирали теме и на конкретним примјерима из цијеле Репулике Српске показали да је знање наш највећи, мада често недовољно искоришћен ресурс.

    Како “каналисати” знање да буде функционално, како га поставити на мјесто које заслужује, како теорију поткријепити праксом, како задржати младе, нека су од питања на која ћемо одговоре тражити и у шестој сезони. Унапријеђење образовног процеса, од основног до високог, на врху је листе наших интересовања. Настављамо промоцију талената, јер за нас су они образовни путокази које с поносом истичемо! Сагледавамо и другу страну катедре - представљамо и добре просвјетне раднике. До сада смо били радо виђен гост у школама широм Републике Српске и таквим позивима увијек ћемо се радо одазивати. Наука, технологија, иноваторство, теме су за које је резервисамо мјесто у нашим емисијама. Кад треба критиковати- критикујемо, кад треба хвалити – хвалимо! За обје опције има оправданих аргумената.

  И у шестој сезони “Квадрат на знање” остаје "отворен" позив гледаоцима да се, као и до сада, јављају, предлажу, сугеришу... Досадашња сарадња уродила је плодом, на обострано задовољство, па нека тако и остане!

    Аутор и уредник емисије је Валентина Леканић.

       Пратите нас и пишите нам!

kvadratnaznanje@rtrs.tv

http://www.rtrs.tv/program/emisija.php?id=244

Валентина Леканић члан је прве младе новинарске поставе Радио-телевизије Републике Српске, која је своје знање у овој професији почела стицати још на почетку рада ове медијске куће, 1992. године. По струци је професор српског језика и књижевности. Дуго година активно се бавила спортом, тачније кошарком. За више од двије деценије телевизијског стажа била је члан готово свих редакција – културног програма, спортског, документарног и информативног. Аутор је бројних документарних емисија, и не само документарних. Била је дугогодишњи уредник "Српске данас" и цетралне информативне емисије "Дневник 2". Тренутно је уредница Редакције образовног програма Телевизије Републике Српске.
valentina.lekanic@rtrs.tv

 

Редакција: Културни, образовни и религијски програм

Контакт:

12:30 | четвртак, 22. Март
Знање посматрано из различитих углова
„Зашто је култура (мени) важна“, тема је конкурса намијењеног ученицима средњих школа у Републици Српској, који је расписало Министарство просвјете и културе Републике Српске, у сарадњи са Републичким педагошким заводом. Циљ је афирмација и подршка ученицима који имају тзв. „умјетничку црту“. У свакој категорији- ликовна, примијењена умјетност и дизајн, фотографија, књижевност, драмска умјетност, филм и музика, изабрани су и награђени најбољи средњошколци. У потрази за информацијама које су нам потребне, неријетко их тражимо на Википедији. Како уређивати податке на најпознатијој онлајн енциклопедији, учили су студенти на уређивачкој радионици коју је у Источном Сарајеву организовала Викимедијина заједница у Републици Српској! Још 1869. године познати ботаничар и биолог Јосиф Панчић првидио је оно што је сада, на основу тонског записа и потврђено– пронађена је 31. врста слијепог миша у Србији – средоземни репаш, Тадарида тениотис. И у овој емисији представљамо успјешне иноваторе- овога пута тим "Медни нектар" из Теслића. Њихова иновација раздвајач воска од меда, намијењена је,наравно, пчеларима.