latinica  ћирилица
03/05/2024 |  22:05 | Аутор: РТС

Уочи Евровизије запаљен Куран у Малмеу – газили палестинску заставу па уз пјесму развили израелску

У Малмеу је поново запаљен Куран. Једна жена је носећи крст запалила муслиманску свету књигу и затим развила израелску заставу. За три дана у Малмеу почиње такмичење за Пјесму Евровизије.
Малме, Шведска (Фото:EPA-EFE/JOHAN NILSSON SWEDEN OUT) -
Малме, Шведска (Фото:EPA-EFE/JOHAN NILSSON SWEDEN OUT)

Прије паљења, жена је бацала муслиманску свету књигу на пут, шутирала је, након чега ју је узела у руке и почела да цијепа њену унутрашњост.

Након тога носећи крст пали Куран, узима палестинску заставу, баца је под ноге и гази заједно са мушкарцем који маше израелском заставом и пјева песму израелског представника на овогодишњем такмичењу за пјесму Евровизије.

Око 300 гледалаца и десетине полицајаца је било на лицу мјеста прије паљења Курана.

Очекивале су се контрадемонстрације. Али умјесто тога, дио пропалестинских демонстраната своје незадовољство је исказао уз игру и песму. У рукама и око врата, носили су палестинску заставу.

- Палестина ми је у срцу, али Шведска је моја домовина, овде живим, имам дјецу. Желимо журку умјесто туче - рекао је Палестинац Мухамед Алокар који је посматрао паљење Курана.

Јеврејски централни савјет је раније данас осудио паљење Курана у Малмеу.

Шведска полиција дозволила је скуп који укључује спаљивање Курана, уочи почетка такмичења за пјесму Евровизије у Малмеу.