latinica  ћирилица
03/05/2024 |  21:58 ⇒ 04/05/2024 | 10:04 | Аутор: ТАНЈУГ

Музичко-сценским програмом и пјесмом Софијиног оца завршено "Буђење"

Обиљежавање прве годишњице масовног убиства у Основној школу "Владислав Рибникар", у оквиру посебног комеморативног програма "Буђење", завршило се вечерас музичко-сценским програмом, који је замишљен као израз колективне туге.
Београд - Форум Рибникар  (Фото:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bg) -
Београд - Форум Рибникар (Фото:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bg)

Током сценско-музичког наступа пуштена је и пјесма "Wаiт for mе" чији је аутор Слободан Негић, отац убијене ученице Софије, који је песму њој посветио.

Програм изведен у Студентском културном центру (СКЦ) режирао је Борис Лијешевић.

На крају програма приказане су слике са именима свих жртава оба масовна злочина 3. и 4. маја у ОШ "Владислав Рибникар" и Малом Орашју и Дубони, селима код Смедерева и Младеновца.

Годишњица масовног убиства у београдској Основној школи "Владислав Ррибникар", у којој је ученик из ватреног оружја усмрио деветоро ђака и чувара школе, обиљежена је данас, а комеморативни дан, уз посебан програм под називом "Буђење" означио је, како је најављено, почетак вишеслојног процеса меморијализације.

Тог 3. маја, К.К. је на лицу мјеста убио школског чувара и девет ученика.

У школи су убијени Бојана Асовић (11), Ана Божовић (11), Катарина Мартиновић (12), Мара Анђелковић (13), Ема Кобиљски (13), Софија Негић (13), Андрија Чикић (14), Адриана Дукић (14), Ангелина Аћимовић (14) и чувар Драган Влаховић (53).

Сутра ће у Малом Орашју и Дубони бити обиљежено годину дана од рафала који су угасили девет младих живота. Урош Блажић те вечери у Дубони убио брата и сестру Милана (22) и Кристину (25) Панић и њиховог друга Далибора Тодоровића (25), потом у Малом Орашју Немању Стевановића (20), Лазара Миловановића (19), Марка Митровића (18), Александра Миловановића (17) и Николу Милића (14).