latinica  ћирилица
03/05/2024 |  20:57 | Аутор: sputniknews.com

Патријарх служио богослужење: Плаштаница изнијета из храмова у Београду и Косовској Митровици

Патријарх српски Порфирије служио је вечерње Великог петка у Храму Светог Саве током којег је изнијета плаштаница - платно на којем је приказан Исус Христ непосредно послије скидања са Крста.
Велики пета - Београд  (Фото:STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ bg) -
Велики пета - Београд (Фото:STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ bg)

На плаштаници која је у току појања положена заједно са Јеванђељем на сто на средини храма, представљено је Христово полагање у гроб, као и Богородица, Јосиф, Никодим и еванђелиста Јован.

Патријарх Порфирије је у бесједи окупљеним вјерницима рекао да је Велики петак дан када молитвено и духовно треба да завиримо у своју душу и да, стојећи пред Христом, видимо на којој смо страни и да разумијемо да није могуће бити Христов и у исто време се допадати онима који стварају логику која је другачија, а неријетко и супротна Христу.

- Данас је дан када треба да завиримо у своју душу јер се распети и погребени Христос опредијелио за нас, за истину да је Бог наш Света тројица - Отац, Син и Свети дух - рекао је патријарх.

Патријарх је Велики петак описао као дан срамоте, стида и трагедије читавог људског рода, али и дан шанси.

- Онога тренутка када се са Христом сапогребемо, заједно са њим тријумфално, побједоносно изађимо из гроба и већ овдје и сада живимо Тајну Царства небеског и радост живота. Христос васкрсе! Амин - поручио је патријартх српски окупљеним вјерницима у Храму Светог Саве.

По полагању плаштанице, вјерници су је цјеливали, што ће моћи да ураде све до сутра увече, уочи Васкрса, који почиње да се слави од поноћи, оглашавањем првих црквених звона.

Плаштаница симболично обиљежава вријеме Христове смрти и скидања његовог тијела са крста.

Према хришћанском предању, у плаштаницу су Христови ученици заједно са Јосифом Ариматејским увили Христово тијело одмах по скидању са крста на коме је био разапет.

Предања наводе и да је чувана у тајности све док нису престали прогони хришћана.

У православним црквама се на Велики петак не служе литургије, већ такозвани Царски часови са читањем дијелова Јеванђеља која описују страдање Исуса Христа.

Велики петак је за све хришћане дан строгог поста, а у Србији је обичај да се прекину сви послови и у кући и у пољу, као и да се фарбају јаја у црвену боју која је симбол невино проливене крви Христове и новог живота.

У неким дијеловима Србије, вјерници се послије цјеливања плаштанице провлаче испод стола на којем је она била положена, молећи се Богу и замишљајући жељу.

Претходно је патријарх Порфирије у посланици честитао Ускрс свештенству и вјерницима и позвао их на народно јединство, молитву и да буду уз Србе на Косову и Метохији.

У храму Светог Димитрија у Сјеверној Митровици одржана вечерња служба

Велики број вјерника присуствовао је вечерњу у храму Светог Димитрија у Сјеверној Митровици, а службу је предводио владика рашко-призренски Теодосије, уз саслужење свештенства овог храма. Након вечерња изнијета је плаштаница.

Епископ рашко-призренски и косовско-метохијски Теодосије служио је и чин изношења плаштанице и том приликом присутним вјерницима поручио да су данас окупљени на "заједничком путу љубави, спокоја и мира - пренијела је ТВ Мост.

- Данас сви постимо, зато смо данас молитвом окружени, да би саосећали са Господом, који је на крсту страдао, да би страдали са њим како би са њим заједно и васкрсли. Зато смо Богу благодарни, што смо на путу његовом, што исповедамо веру православну наших отаца, у времену када није лако бити хришћанин и исповедати своју веру. Када би Господ подарио свима љубави, вере, наде, да будемо храбри хришћани, слуге Божије - рекао је владика Теодосије.

Стотине вјерника прошло је кроз храм како би се поклонили и цијеливали плаштаницу која симболизује Христово тијело положено у гроб.

Сутра, на Велику суботу, света литургија у храму Светог Димитрија служиће се од 8.00 часова.