latinica  ћирилица
03/05/2024 |  19:47 | Аутор: РТРС

Велика грешка коју никад не смијете направити са својим пасошем

Многи од нас мисле да нам треба важећи пасош за путовање свијетом, али оно што многи људи не схваћају је то да имати пасош можда није довољно.
Пасош - Фото: РТРС
ПасошФото: РТРС

- Треба пазити на једну врло важну ствар код вашег пасоша - рекла је Кати Настро, стручњакиња за лет.

Заиста, многе земље захтијевају да ваш пасош има одређено вријеме важења након предвиђених датума вашег путовања.

- Многе земље, посебно оне у Азији и на Блиском истоку, захтијевају шестомјесечно важење након датума вашег путовања – што значи да ако путујете у Вијетнам у јулу, на примјер, ваш пасош мора вриједити најмање до јануара - објаснила је Кати Настро.

- Ако стигнете на аеродром и покушате ући на свој лет, неке вам ваздухопловне компаније чак неће допустити да се укрцате без овог врло важног временског ограничења, у којем случају рискирате да уопште можете кренути на путовање.

Свака земља има другачији рок важења пасоша, па се међународни путници морају упознати с овим правилима прије резервисања путовања.

- Када неке земље такође захтијевају визу и дају вишегодишњу папирнату визу, могу захтијевати најмање једну годину или више важења - рекао је Дејвид Алвадиш, оснивач и извршни директор службе за пасоше и визе " Concierge ItsEasy.com".

Посебан захтјев овиси о низу фактора, укључујући имиграциону политику земље, билатералне споразуме и разматрања сигурносних ризика, пише HuffPost.

- Стога је кључно да путници темељито провјере захтјеве за улазак у одређену земљу коју планирају посјетити како би осигурали усклађеност с прописима о важења пасоша - нагласио је Алвадиш.

Он и Настро примијетили су недостатак разумијевања око правила важења пасоша.

- Уобичајено је да људи нису свјесни правила важења пасоша од три или шест мјесеци прије одласка на путовање, посебно међу онима који не путују често или се с тим нису раније сусрели - рекао је Алвадиш.

- Правило се можда неће досљедно проводити у свим земљама, што узрокује заблуде међу путницима. И на крају, захтјеви за важење пасоша можда нису добро објављени, што доводи до ниже свијести међу путницима.

Који је разлог за ове захтјеве?

- Ови захтјеви осигуравају да посјетиоци имају важећи пасош за вријеме трајања намјераваног боравка, као и за међупериод у случају неочекиваних кашњења или продужења - објаснио је Алвадиш.

Можда сте планирали двоседмични боравак у јужној Француској, на примјер, али можда након неколико дана схватите да заправо желите остати два мјесеца. Или се можда догоди нешто што је изван ваше контроле.

- Ово је углавном из предострожности - рекла је Настро.

- Рецимо да се озбиљно разболите или доживите несрећу и онда морате остати у тој земљи дуже него што сте намјеравали. Ако ваша пасош истекне током овог непланираног времена, то може узроковати многе проблема приликом покушаја изласка из земље.

Период важења пасоша за међународне туристе пружа додатну олакшицу у случају да претрпите повреду због које неко вријеме не можете летјети или одгодите повратак из других личних разлога. Битно је узети у обзир чињеницу да би се планови могли промијенити.

- Земље одређују минимално три или шест мјесеци важења пасоша за стране посјетитеље како би се олакшале дјелотворне имиграционе процедуре, појачале сигурносне мјере и побољшало управљање хитним случајевима -  рекао је Алвадиш.

-Ово осигурава да посјетиоци имају важећу путну исправу током цијелог боравка и могу ефикасно реаговати на непредвиђене околности. Надаље, ови захтјеви промичу праведност и реципроцитет у визним политикама, потичући уравнотежене односе међу земљама.

Специфично трајање разликује се од земље до земље и нема свако одредиште ове захтјеве.

- На примјер, мексичка влада захтијева да ваш пасош вриједи само током цијелог путовања, а не након путовања - рекао је Алввадиш.

Како провјерити можете ли путовати

- За многе људе то није проблем јер вам пасош траје 10 година. Међутим, када схватите да је година у којој вам истиче пасош, можда ћете се суочити са шестомјесечним роком, овисно о томе гдје путујете. Има смисла једноставно проћи кроз процес обнове прије него касније - рекао је Настро.

Препоручио је да обновите свој пасош годину дана прије истека како бисте знали да је све ријешено на вријеме.

- С убрзаном обрадом и рекордно ниским временом чекања, највјероватније ћете нови пасош добити прије очекиваног времена - додао је Настро.

Када су у питању пасоши и други важни путни документи, напредно планирање је главна ствар.

- Док неке земље проводе јединствена правила за све стране посјетиоце, друге могу имати различите захтјеве овисно о држављанству посјетиоца или посебним уговорима о визама. Важно је да путници провјере услове за улазак у земљу одредишта како би разумјели све варијације темељене на националности - рекао је Алвадиш.

Препоручио је да прегледате wеб страницу амбасаде или конзулата у својој домовини за мјесто које желите посјетити. Већина пружа детаљне информације о захтјевима за улазак страних посјетилаца.

Такође можете погледати wеб страницу Стејт Департмента или путне савјете имиграционих власти на вашем одредишту. Када добијете ту информацију, успоредите датум истека пасош с планираним датумима путовања..

- За успоређивање с правилима важења земље, почните од дана када се вратите и додајте број мјесеци потребних за важење. Правило је обично три до шест мјесеци од дана када се вратите, а не од дана када одете - рекао је Алвадиш.

Обавезно провјерите и правила авиокомпаније којом летите, посебно ако имате само четири или пет мјесеци важења пасоша након датума повратка кући.

- Ако немате шест мјесеци важења почевши од датума када се вратите с путовања, авиокомпанија има моћ одбити вас, били у праву или не. Требали бисте их назвати и замолити их да унесу биљешку у систем у вези с овим проблемом како би били упознати с тим прије вашег доласка на аеродром - додао је Алвадиш.

Потврдите да ваш пасош има довољно празних страница и да није оштећена. Ако сте недавно промијенили име због брака, развода или неког другог разлога, то ће такође морати одражавати ваш пасош. Не заборавите провјерити је ли за ваше одредиште потребна виза или електронска ауторизација путовања. У случају да се појави проблем, постоје начини да своје путне исправе набавите у журби, али можете избјећи додатни стрес и гњаважу ако обавите неколико додатних провјера унапријед. Затим се само опустите и уживајте у свом међународном одмору, преноси Уна.ба.