latinica  ћирилица
03/05/2024 |  18:29 ⇒ 04/05/2024 | 10:04 | Аутор: РТРС

Велики петак - дан највеће хришћанске жалости: У храмовима богослужења и изношење плаштанице (ВИДЕО)

Велики Петак је дан туге - звона не звоне, већ се вјерници на молитву позивају клепалима.
Православље - Фото: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja
ПравослављеФото: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja

На Велики петак Црква се сјећа Христовог распињања, праштања и земаљске смрти. Данашња богослужења осликавају Христову крсну жртву учињену ради спасења цјелокупног људског рода, ради којег је Господ пострадао, док је у тренутку Смрти Христове одреаговала цјелокупна творевина.

Велики Петак је дан најстрожег поста, а многи вјерници посте само на хљебу и води. Вино се не пије, јер оно симболизује Христову невино проливену крв. Православни вјерници настоје овај дан провести у строгом посту и молитви.

У послијеподневним часовима у православним храмовима служена су вечерња богослужења, током којих се вјерницима на цјеливање на сред храма износи Плаштаница, која симболизује платно у које је, након скидања са крста, био умотан Господ Исус Христос.

На Велики Петак Црква се молитвено сјећа Христовог распињања, посљедњих часова проведених на Крсту и Његове земаљске смрти.

Након вечерњег богослужења и читања статија у Саборном храму Преображења Господњег у Требињу вјерници ће цјеливати Плаштаницу, Крст и Јеванђеље.

Сабрали су се вечерас малобројни Срби у храму Рођења Пресвете Богородице у Сарајеву гдје је вечерње служио митрополит дабробосански Хризостом.

Сутра, на Велику Суботу, у храму Гроба Господњег у Јерусалиму, православно свештенство извршиће призив Благодатног огња, чији силазак означава видљиву пројаву Светог Духа, али и истинитост Васкрсења Христовог.