latinica  ћирилица
03/05/2024 |  18:16 ⇒ 20:30 | Аутор: РТРС

Шта је то слобода медија? Ко одређује колико је који медиј независан и слободан? (ВИДЕО)

Данашњи датум обиљежава се као Међународни дан слободе медија. У честиткама које поводом 3. маја добијају новинари и медијски радници између осталог помиње се професионалност, демократија, унапређење амбијента у којем новинарска друштва егзистирају.
Медији - Фото: РТРС
МедијиФото: РТРС

Незаобилазно питања данас су - шта је то слобода медија и да ли је икада постојала? Ко су ти који одређују колико је који медиј независан и слободан? Да ли су управо они најгласнији у заштити слобода и права и највећи креатори цензуре?

БиХ је по критеријумима свјетске невладине организације Репортери без граница по медијским слободама пала за 17 мјеста. Сада је на осамдесет и неком мјесту. У друштву са Нигером, Боцваном , Панамом… и којом већ не , егзотичном земљом. Да ли смо стварно тако лоши или је боље питање колико су вјеродостојни аршини по којима неко рангира.

- Цензура у западним медијима је много већа , што смо могли видјети почетком руске специјалне операције када су потпуно забранили руске медије - наводи новинар Данијел Симић.

Ипак, амерички медији на данашњи датум не помињу то,али преносе да је према мишљењу појединих странаца на Западном Балкану за неславан резултат Босне и Херцеговине крива Република Српска. То сматра и шеф мисије ОЕБСа у БиХ Американац Брајан Агелер.

- Недавно увођење клевете као казненог дјела у Републици Српској представља озбиљан напад на слободу изражавања и слободу медија.Овакво непријатељско окружење не само да омета новинаре у објективном извјештавањунего и нагриза само ткиво демократије - истиче Агелер.

Из Удружења новинара Републике Српске питају зашто су увијек најгласнији и највећи душебрижници за друге земље они који у својим државама имају проблеме са цензурисањем медија. А управо у Америци слобода говора је под упитником, сматра новинарка Љиљана Смаиловић.

- Све више се условљава слобода говора не говорим о слободи медија.Слобода изражавања, и никле су као печурке организације установе истраживачке институције који детектују говор мржње - рекла је Смаиловићева.

Чини се, примјер Џулијана Асанжа и слободе говора на амерички начин није потребно много образлагати.