latinica  ћирилица
03/05/2024 |  16:58 | Аутор: СРНА

Линта: Србија да се бори за истину о карактеру рата и страдању Срба у БиХ

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта поручио је поводом 32 године од убиства најмање 28 припадника ЈНА у Добровољачкој улици да Србија треба да се бори за истину о догађајима у Сарајеву, карактеру рата и страдању српског народа у БиХ.
Миодраг Линта (Фото: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bs) -
Миодраг Линта (Фото: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bs)

- То је важно због чињенице јер етнички мотивисано правосуђе БиХ одбија да процесуира наредбодавце и извршиоце злочина над Србима, а српске жртве се омаловажавају, понижавају, умањују и игноришу - навео је Линта.

Он је нагласио да ратни злочин над војницима и цивилима који су били у служби ЈНА 3. маја 1992. године у Добровољачкој улици у Сарајеву и даље некажњен.

Линта је подсјетио да су муслиманске паравојне формације напале Дом ЈНА 2. маја и започеле коначни обрачун са ЈНА у Сарајеву иако је 26. априла у Скопљу постигнут споразум о мирном повлачењу ЈНА са територије БиХ.

- Муслиманске паравојне формације су 3. маја напале колону војника који су се, у складу са договором, мирно повлачили из Сарајева и који нису били спремни за борбу. Међутим, муслиманска страна је погазила обећање да ће војницима гарантовати сигуран пролаз - подсјетио је Линта.

Он је указао да је ријеч о мучком и кукавичком нападу на невине војнике који је добро испланиран од муслиманског политичког и војног врха упркос гаранцијама Алије Изетбеговића и тадашњег команданта УНПРОФОР-а у БиХ канадског генерала Луиса Мекензија.

- Бошњачки политичари напад на ЈНА у Сарајеву 2. и 3. маја 1992. године лажно представљају као одбрану града. Циљ је да се бруталним лажима фалсификује историја и ЈНА оквалификује као агресорска војска која је тобоже 2. маја 1992. године напала Сарајево - истакао је Линта.

Он је навео да бројне чињенице непобитно потврђују да су муслиманске паравојне формације извршиле плански и добро осмишљен напад на ЈНА почетком маја 1992. године и прекршиле споразум о мирном повлачењу ЈНА из БиХ.

Према подацима Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих, у Сарајеву је 2. и 3. маја 1992. погинуло и убијено најмање 28 припадника ЈНА.