latinica  ћирилица
03/05/2024 |  16:52 | Аутор: Агенције

Гори фабрика у Берлину, гашење ватре отежано (ВИДЕО)

Велики пожар избио је у фабрици у Берлину-Лихтерфелду, а ватрогасци упозоравају на отрован дим који се шири градом.
Ватрогасци, илустрација - Фото: ТАНЈУГ
Ватрогасци, илустрацијаФото: ТАНЈУГ

Према првим информацијама, зграда на четири спрата је цијела изгорјела. Становницима се савјетује да не излазе и да затворе врата и прозоре. Ученици и наставно особље у оближњим школама остали су "затворени".

Неколико школа у опасном подручју, укључујући школу Фондације краљице Луисе у Далему и основну школу Атене у Лихтерфелду, објавило је да ученицима тренутно није дозвољено да напуштају школске зграде. Сва дјеца остају у зградама, а прозори су закључани.

Дјеци је дозвољен одлазак само ако их покупи ауто, иначе морају преноћити у школи.

Како пишу њемачки медији, пожар је избио у техничкој просторији на првом спрату вишеспратнице. Цијела зграда је сада у потпуности захваћена пламеном, а цијели дијелови су се урушили.

Будући да пожар још није био под контролом, ватрогасци су око 14 сати алармирали додатне хитне службе.

Тренутно је на лицу мјеста 170 ватрогасаца, рекао је портпарол ватрогасне службе Адријан Венцел.

-Гашење је отежано јер хитне службе не могу ући у зграду - каже Венцел. Будући да је ватра испуштала отровне плинове, све хитне службе које су биле у близини пожара такође би морале бити деконтаминиране.

Према Венцеловим ријечима, у зградама се налазе хемикалије, укључујући бакар цијанид и сумпорну киселину. Такође, постоји ризик од стварања токсичног цијановодика. У циљу откривања загађивача у ваздуху, ватрогасци ће од сада вршити мјерења и на ширем подручју града.

Ватрогасци тренутно покушавају спријечити ширење пламена на сусједне објекте. У непосредној близини пожара налазе се и друге хале са хемикалијама и бојама, рекао је Венцел.

Ватрогасна јединица је на терену са 124 хитне службе. Запослени у компанији су склоњени на сигурно. Евакуисане су околне зграде као и пословни објекти, преноси Н1.

Очекује се да ће се облак дима кретати изнад Штеглиц-Целендорфа, Шарлотенбург-Вилмерсдорфа, Шпандауа, Тегела, као и западно од Рајницкендорфа изнад Берлина. У Бранденбургу се очекује кретање облака према Велтену, Шенвалдеу, Фалкенсеу и дијеловима Деберицер Хајдеа, као и јужно према Телтову и Штансдорфу.