latinica  ћирилица
03/05/2024 |  15:03 ⇒ 04/05/2024 | 11:53 | Аутор: РТРС

Никшић писао Додику и Вишковићу

Премијер Федерације БиХ Нермин Никшић упутио је данас предсједнику и премијеру Републике Српске Милораду Додику и Радовану Вишковићу допис у вези са, како је саопштено, нападима на повратничку заједницу у Српској посљедњих мјесеци, а у којем, обраћајући се Додику, наводи да жели вјеровати да је искрен у осуди ових дјела, те да је спреман "показати како се ипак не ради о системском терорисању повратника у Републику Српску".
Нермин Никшић - Фото: РТРС
Нермин НикшићФото: РТРС

- Обраћам Вам се као предсједнику и премијеру Републике Српске у вези са порастом броја све озбиљнијих напада које трпи повратничка заједница у Републици Српској посљедних мјесеци. Нажалост, већина ових напада мотивисана је мржњом и нетрпељивошћу на вјерској или етничкој основи. Напади сежу од вријеђања, застрашивања, физичког угрожавања, напада хладним оружјем па све до посљедњег случаја у Гацку, напада уз употребу ватреног оружја - навео је Никшић.

Премијер ФБиХ додаје да је у овим бременитим временима на највишим функционерима посебна одговорност за безбједност, једнакоправност и заштиту најугроженијих категорија становништва, у које, како наводи, нажалост, али очигледно, спадају и повратници.

- Ради се о људима који својим дјелима показују да не прихватају наметнуту матрицу понашања, који су се вратили на своје демонстрирајући јасно жељу да наставе живот са својим комшијама. Умјесто да се поносимо због тога, да им пружимо сву могућу пажњу, врло често се дешава обратно и појединци се својски труде да им загорчају живот. Наравно, ако изостане реакција институција, ако се одговорни за нападе на повратнике не санкционирају, те ако још својим изјавама политичари подгријавају нетрпељивост, онда то више не можемо сматрати само инцидентима и дјелом појединаца - истиче Никшић.