latinica  ћирилица
03/05/2024 |  14:54 ⇒ 20:30 | Аутор: sputniknews.com

Проглашена ванредна ситуација у дијелу Сврљига: Излили се бујични потоци, поплављени подруми кућа (ФОТО/ВИДЕО)

За дио територије општине Сврљиг и то за насеља: Сврљиг, Нисевац и Мерџелат, након што је услијед обилних падавина, дошло до изливања бујичних потока на територији општине проглашена је ванредна ситуација.
Поплаве - Фото: РТРС
ПоплавеФото: РТРС

Бујични потоци, који су се појавили након кише која од синоћ непрестано пада на територији општине Сврљиг, прете да угрозе и поплаве ниже спратове кућа у појединим насељима у том мјесту, док се саобраћај на улазу из правца Ниша и излазу из тог града, одвија успорено. У реону код доње пијаце излила се Правачка река у насељу Сврљиг. Вода се излила у око 40 домаћинстава.

Председник општине Мирослав Марковић каже да су надлежне службе на терену и да покушавају да одбране поједина насеља од поплаве и да отпуше запушене канале како би вода отицала.

Марковић наглашава да киша још увијек пада и да представља велики проблем, али да радници комуналног предузећа предузимају све како би смањили штету и заштитили породичне куће грађана.

      View this post on Instagram

A post shared by 192.RS (@192_rs)

- Имамо велике падавине од синоћ, али за сада нема већих поплављивања. Потоци јесу пуни и екипе комуналног предузећа су на терену и покушавају да прокрче канале и пролазе да би вода могла да одлази. Ради се о бујичним потоцима, за сада је најугроженији део на улазу уСврљиг из правца Ниша гдје се излио Преконошки поток, али имамо проблема са свих страна. Вода се слива у огромним количинама, за сада се саобраћај одвија нормално али успорено - рекао је Марковић.

      View this post on Instagram

A post shared by 192.RS (@192_rs)

Он додаје да за сада нема пријаве да су куће грађана поплављене, али да су најугроженија домаћинства у насељу Росуља, гдје вода прети да поплави подруме, а читаоци јављају да пријети да се излије и Лукавички поток, те да су подруми зграда у насељу Сарај већ пуне водом.

Велики проблем у Сврљигу су запушени канали и смеће које се баца у потоке, а које сада прави чепове и задржава воду, преносе Јужне вести.