latinica  ћирилица
03/05/2024 |  13:43 ⇒ 20:29 | Аутор: РТС

Годишњица масовног убиства у ОШ "Владислав Рибникар" - грађани одали почаст жртвама (ФОТО/ВИДЕО)

На данашњи дан пре годину дана у ОШ "Владислав Рибникар" тринаестогодишњи К. К. убио је десет особа – деветоро деце и чувара школе. Рањено је неколико ученика и наставница историје.
Рибникар (фото: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ nr) -
Рибникар (фото: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ nr)

Порука патријарха Поррфирија дјеци, ученицима основних и средњих школа

Патријарх српски Порфирије изјавио је поводом годину дана од трагедије у Основној школи "Владислав Рибникар", да се за бољи свијет морамо борити, али не тако што ћемо на насиље узвраћати насиљем, него добротом.

- Ми, одрасли, нисмо створили свијет у којем се врлина и другарство цијене. Како будете одрастали, драга дјецо, искуство ће вас учити да смо вам оставили свијет у којем има много неправде и зла. Али никада немојте помислити да је читава стварност таква. Није, И не мора бити - истакао је патријарх у обраћању деци, ученицима основних и средњих школа у Србији, а саопштила Српска православна црква.

- За бољи свијет се, међутим, морамо борити; али не тако што ћемо на насиље узвраћати насиљем, него добротом - попут Христа, који се чак и са крста моли за оне који га распињу и вријеђају, и жели им добро - навео је патријарх.

Истакао је да је побједа зла и неправде привремена и привидна.

Премијер Србије и министри положили цвијеће и одали пошту убијенима

Представници Владе Србије на челу са премијером Милошем Вучевићем положили су цвијеће, упалили свијеће одајући пошту убијенима у ОШ "Владислав Рибникар".

Представници Мултидисциплинарног тима позивају грађане да дођу на Ташмајдан

Представница Мултидисциплинарног тима и Виктимолошког друштва Србије Јасмина Николић позвала је све да дођу до Ташмајдана, до Форума где чланови Мултидисциплинарног тима разговарају са грађанима, причају, размјењују своје мисли и идеје.

- Форум је организован зато што у току претходне године нисмо посветили довољно пажње свим питањима које нас и даље муче, а то је зашто нам се десила ова трагедија, какве су последице ове трагедије, оно што је најважније, шта треба да променимо и код себе и у друштву - рекао је Александар Бауцал, представник Мултидисциплинарног тима.

Рибникар (фото:TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ nr)

Форум и видео-колаж сјећања на жртве у Ташмајданском парку

Kод споменика Десанки Максимовић на Ташмајдану у 9.00 часова почео је Форум у оквиру којег грађани могу да разговарају са представницима Мултидисциплинарног тима о питањима која се тичу узрока и посљедица масовних убистава 3. и 4. маја 2023. Форум ће трајати до 19.00 часова.

Родитељи и породице пале свијеће и полажу цвијеће

Родитељи, породица и пријатељи окупили су се испред ОШ "Владислав Рибникар" да положе цвијеће и упале свијеће у знак сјећања на убијену дјецу и чувара школе.

 Рибникар (фото:TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ nr)

Тамни екрани у знак сећања на убијене

Прекидом програма у 8.41 медији у Србији обележили минут ћутања као сећање на убијене у масовном убиству у ОШ "Владислав Рибникар".

Вучић положио цвијеће у ОШ "Владислав Рибникар"

Предсједник Републике Србије Александар Вучић положио је цвијеће у школи "Владислав Рибникар" на годишњицу убиства девет ученика и радника обезбеђења ове школе

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

- Прије тачно годину дана, свануло је последње школско јутро за наших девет анђела и човјека који их је чувао и о њима очински бринуо. Прошла је година од незапамћене трагедије која је оставила неизбрисив ожиљак на души цијеле земље, али нису прошли бол, невјерица и неизмјерна туга - написао је Вучић на Инстаграму.