latinica  ћирилица
03/05/2024 |  13:40 ⇒ 13:46 | Аутор: РТРС

Новаковић Бурсаћ: Шмитове "техничке измјене" своде се на владавину силе и велике паре

Српски делегат у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ истакла је да се сва прича о "техничким измјенама" Изборног закона БиХ које је, као, наметнуо Кристијан Шмит, а за које неки сматрају да су данас ступиле на снагу, своди на двије ствари које немају никакве везе са владавином права, демократијом и изборима, већ искључиво са владавином силе и великим парама.
Сњежана Новаковић Бурсаћ - Фото: СРНА
Сњежана Новаковић БурсаћФото: СРНА

- Дакле, ради се о стварању "законских" претпоставки` да се уклоне изабрана и именована лица који не поштују одлуке високог представника, купи већ договорена опрема, по знаној цијени, кроз омогућавање Централној изборној комисији БиХ да добије онолико пара из буџета колико затражи - навела је Бурсаћева на свом профилу на друштвеној мрежи "Икс".

Она је појаснила да су наметнутим чланом 203а Кривичног закона предвиђене мјере престанка, забране, те забране стицања неке дужности, што се "пегла" измјенама члана 1.10 Изборног закона.

- Додајући члан 1.2б, од ЦИК-а се прави "натприродна сила" која може да поднесе буџетски захтјев на износ колики им год падне на памет, без могућности измјене. Како је такав захтјев већ стигао на износ од око 55 милиона за опрему и око 45 милиона за софтвер, сличица "демократије и владавине права" у БиХ је потпуна - истакла је она, коментаришући наметнуте измјене Изборног закона.

Према њеним ријечима, могуће је да неко у овоме види љепоту демократије и "интегритета изборног процеса".

- Ја на примјер видим посла за тужиоце и истражиоце, али не ове "наше" калибра Деб/Осм, већ за неке праве....европске - нагласила је Бурсаћева.