latinica  ћирилица
03/05/2024 |  13:36 ⇒ 13:37 | Аутор: sputniknews.com

Кина лансира сонду на даљу, мање истражену страну Мјесеца

Кина ће данас лансирати лунарну сонду на даљу страну Мјесеца како би покупила узорке који би могли да пруже увид у геолошке и друге разлике између даље, мање истражене и ближе стране Мјесеца.
Мјесец (Фото: EPA/Miguel Sierra) -
Мјесец (Фото: EPA/Miguel Sierra)

Сонда за истраживање Мјесеца Чанг'е добила је име по кинеској митској богињи Месеца.

Носи је ракета Long March-5 ИБ која ће бити лансирана из центра Венчанг у јужној провинцији Хаинан, саопштила је Кинеска национална свемирска управа.

Ракета ће бити лансирана између 17 и 18 часова по локалном времену, преноси АП.

Послије орбитирања око Месеца како би смањио брзину, лендер ће се одвојити од летелице и почети да сакупља узорке чим се спусти на површину Месеца, а затим ће се вратити на Земљу.

Мисија ће трајати 53 дана.

Кина је 2020. године прикупила узорке са најближе стране Мјесеца, што је први пут да су узорци донијети на Земљу од америчког програма Аполо који је окончан 1970-их.

Анализа ових узорака је открила трагове воде у лунарној прашини.

Прошле недјеље су се три кинеска астронаута вратила са шестомјесечне мисије на орбиталној свемирској станици након што је стигла посада која их је замијенила.

Кина је изградила сопствену свемирску станицу након што је искључена из Међународне свемирске станице, услијед забринутости САД због наводне контроле кинеске војске над свемирским програмом.

Амерички закон забрањује скоро сваку сарадњу између америчких и кинеских свемирских програма без експлицитног одобрења Конгреса, наводи АП.

Кинески свемирски програм има за циљ да пошаље астронауте на Месец до 2030. године, као и да скупи узорке са Марса отприлике исте године и покрене три мисије лунарне сонде у наредне четири године.

Кина је извела своју прву свемирску мисију са посадом 2003. године, поставши трећа земља послије бившег Совјетског Савеза и САД која је послала човјека у свемир користећи сопствене ресурсе.