latinica  ћирилица
03/05/2024 |  12:59 ⇒ 13:17 | Аутор: Агенције

Свјетска награда за слободу медија УНЕСКО за палестинске новинаре

Организација Уједињених нација за образовање, културу и науку (УНЕСКО) додијелила је данас своју Свјетску награду за слободу медија свим палестинским новинарима који покривају рат у Појасу Газе од почетка сукоба израелских снага и Хамаса, 7. октобра.
Новинар у Западној Обали (фото: EPA-EFE/ABED AL HASHLAMOUN - илустрација) -
Новинар у Западној Обали (фото: EPA-EFE/ABED AL HASHLAMOUN - илустрација)

- У овим временима мрака и нереда, желимо да пошаљемо снажну поруку солидарности и признања палестинским новинарима који прате ову кризу у драматичним околностима - изјавио је је Маурисио Вајбел, предсједник Међународног жирија медијских професионалаца.

Према његовим ријечима, човјечанство има огроман дуг према палестинским новинарима, због њихове храбрости и посвећеност слободи изражавања.

Генерална директорица УНЕСКО Одре Азуле је истакла "важност колективне мобилизације како би новинари, свуда у свијету, могли да наставе да обављају свој суштински посао информисања и истраживања".

Према Комитету за заштиту новинара, удружењу са сједиштем у Њујорку, од почетка рата 7. октобра између Израела и Хамаса убијено је 97 новинара и медијских радника, од којих су 92 Палестинци, а 16 је рањено.