latinica  ћирилица
03/05/2024 |  12:31 | Аутор: РТРС

"Лајање на звезде" у Јазавцу

Представа "Лајање на звезде", настала по роману за младе Милована Витезовића у режији Белинде Стијак, на сцени Градског позоришта Јазавац биће одиграна 10. маја од 20 часова.
"Лајање на звезде" (foto: gpj.ba) -
"Лајање на звезде" (foto: gpj.ba)

Драматизацију је урадио Александар Васиљевић, а за сценографкију и костимографију задужена је Зорана Кљечанин, навели су из Јазавца. 

Анасамбл представе чини двадесет четворо младих глумаца који похађају Школу глуме и говора Студио Јазавац: Матијас Малић, Нађа Давидовић, Ариан Сарајлић, Виктор Јанковић, Андреј Вуковић, Филип Перић, Елена Пађен, Саша Вученовић, Јована Аљетић, Лана Форић, Нина Милисавић, Елена Гајић, Елена Боројевић, Анастасија Новић, Аљоша Вуковић, Варја Вујичић, Никола Штрбац, Данило Вучковић, Ема Лјујић, Ана Митраковић, Ана Пајчин, Милан Петковић, Искра Сара Новаковић и Милица Аџић, навели су из Јазавца, уз напомену да је представа настала као резултат рада ове групе полазника током претходне године школовања у овом студију.

Редитељка Белинда Стијак похвалила је младе глумце који су се несебично трудили у раду на представи.

- Било једном једно дивно вријеме и једно дивно мјесто, Моравски Карловци. Вријеме када су се поштовали професори, када се љубав исказивала на културан и маштовит начин, када се уживало у дивној музици и када смо без устезања помагали једни другима. Вјерујем да тај дух времена може да се врати, а док то не дочекамо, имамо нашу представу као подсјетник како одрастање може бити лијепо - казала је Стијакова.

Александар Васиљевић наводи да је драматизација романа "Лајање на звезде" Милована Витезовића представљала дугогодишњу жељу самог аутора.

- Међутим, како је и своју популарност роман стекао понајвише након истоименог филма, приступ теми нове драматизације представљао је проблем. У потреби да се што више одмакнемо од сценарија, родила се идеја да пишем о пролазности. Читава елипса ове приче, динамично приказује љепоту времена које многи од нас нису могли да искусе. Сам Витезовић пише "Доћи ће до судара свјтова", мислећи на љубав, али наш судар у овој причи се огледа кроз друштво, омладину, матуранте који нам својим карактерима, намећу носталгију при самом упознавању са њима. Мика Трапер, наратор у овој драми, представља заборављено вријеме и љепоту живота у којем су одрастали наши јунаци. Судар који траје, само многи нису у стању да га виде, тема је наше драматизације - навео је драматург.