latinica  ћирилица
03/05/2024 |  12:15 ⇒ 14:43 | Аутор: ТАНЈУГ

Орбан: Европа на граници мира и рата, забринут сам за њену будућност

Премијер Мађарске Виктор Орбан изјавио је данас да се Европа игра ватром, "на граници мира и рата" и да је забринут за њену будућност.
Виктор Орбан (Фото: EPA/Szilard Koszticsak HUNGARY OUT) -
Виктор Орбан (Фото: EPA/Szilard Koszticsak HUNGARY OUT)

Напомињући да рат у Украјини траје двије године, Орбан је у интервјуу за радио-станицу "Кошут" рекао да европски лидери уводе санкције, спроводе стратегије и "из дана у дан прелазе не из рата у мир, већ из мира у рат", преноси МТИ.

- То је веома опасно и забринут сам за будућност Европе - рекао је мађарски премијер.

Мађарска ће морати да повећа потрошњу на одбрану и сљедеће године ако се рат у Украјина продужи и 2025. године, смањујући на тај начин износ расположивих средстава за остале трошкове, изјавио је такође Орбан.

Орбан је за државни рекао радио да, ако се рат у Украјини продужи до 2025. године, нивои издвајања за одбрану Мађарске за 2023. и 2024. годину неће бити довољни и мораће да буду повећани.

Орбан је навео и да Мађарска неће дозволити да буде присиљена да у уђе у рат трећи пут, након што је учествовала у Првом и Другом свјетском рату.

Премијер Мађарске сматра да је потребно европско безбједносно рјешење које укључује Русију и да је од рата у Украјини највише профитирала америчка војна индустрија, пошто су САД упутиле највећу војну помоћ Кијеву.

- Наше историјско искуство са ратом је да можете само изгубити. Што сте ближе ратној зони, то је већа цена коју плаћате - навео је Орбан.

Мађарска је знатно повећала издвајања за одбрану прошле године и то на 2,43 одсто БДП-а, што је изнад два одсто, на шта су се обавезале чланице НАТО-а, наводи МТИ.