latinica  ћирилица
03/05/2024 |  11:43 | Аутор: Б92

Национални стадион Србије је технолошко ремек-дjело

Будући национални фудбалски стадион Србије у Сурчину изазвао је велику пажњу домаће, али и свјетске јавности.
Национални фудбалски стадион у Сурчину (фото:TANJUG/ STR/ nr.) -
Национални фудбалски стадион у Сурчину (фото:TANJUG/ STR/ nr.)

Предсједник Србије Александар Вучић је у сриједу поставио камен темељац стадиона који би требало да прима око 52.000 навијача и том приликом најавио да је са УЕФА договорено да се на њему одигра финале Лиге Европе 2028. године.

Вијест о националном стадиону је стигла до Енглеске, гдје су тамошњи медији похвално говорили о њему. Међу њима и Дејли мејл, који га је описао као технолошко ремек-дјело окружено зеленилом и дрвећем.

- Србија је открила пројект за нови стадион. Фасцинантно изгледа ово технолошко ремек-дјело које ће бити окружено дрвећем и зеленилом. Србија планира изградњу величанственог стадиона и окреће се еколошком приступу и дизајну. Предсједник Александар Вучић каже да ће ово бити једно од три најљепша мјеста за играње фудбала на свијету - наводи Дејли мејл.

Овом темом се бавио и лист Сан, који подсјећа да је пројекат за стадион радила иста архитектонска фирма која је радила и стадион "974" на Свјетском првенству у Катару, као и да би требао да буде саграђен до краја 2026. године.

Пројекат стадиона, који ће заузимати површину од 121 хектара, коштаће око 257 милиона евра. Поред стадиона, планирани су и шопинг-центар, фудбалска академија и вјероватно музеј Фудбалског савеза Србије.