latinica  ћирилица
03/05/2024 |  11:41 ⇒ 12:16 | Аутор: ТАНЈУГ

Канцеларија: Петковићу забрањен улазак на КиМ, Приштина наставља да крши споразуме

Канцеларија за Косово и Метохију саопштила је данас да је власт у Приштини на челу са Аљбином Куртијем забранила директору Канцеларије за Косово и Метохију Петру Петковићу да за највећи православни празник Васкрс буде са својим народом на Косову и Метохији.
Канцеларија за КиМ - Фото: РТРС
Канцеларија за КиМФото: РТРС

Петковић је планирао да за Васкрс присуствује поноћној литургији у манастиру Високи Дечани, а да на Васкршње јутро присуствује васкршњој служби у манастиру Грачаница, а потом и сусрету и куцању васкршњим јајима са најмлађима у манастиру Драганац.

Како се наводи, иако је посјета била искључиво вјерског карактера и обухватала искључиво посјете манастирима, светињама Српске православне цркве, у духу највећег празника у Срба, без икаквих политичких интенција, власти у Приштини су без икаквог образложења његову посјету забраниле.

- Курти већ више од годину дана брани директору Петковићу да посјети КиМ и буде са својим народом, а те забране не само да су без икаквог основа, већ представљају и директно кршење споразума о слободи кретања и званичним посјетама, посебно када је ријеч о главном преговарачу српске стране у дијалогу - наводи се у саопштењу.

Додаје се да је официр за везу Београда послао привременим институцијама у Приштини најаву о посјети директора Петковића на вријеме и у складу са свим важећим договорима и споразумима, али да Приштина наставља да једнострано крши споразуме и поништава све тековине дијалога у Бриселу.

- За све своје противправне и једностране акције Приштина је награђена процедуром за чланство у Савјету Европе и нека сада међународна заједница одговори, како свакодневно флагрантно урушавање нормализације односа са Београдом, препоручује такозвано Косово за чланство уовој организацији која треба да почива на поштовању људских права и слобода - наводи Канцеларија.

Истиче се да Приштина свакодневно крши права Срба на КиМ, спроводи ескалаторне и насилне потезе, институционално и правно насиље и јасно покушава да прекине сваку везу Срба са Косова и Метохије са њиховом државом Србијом.

- То никада нећемо дозволити и никакве Куртијеве забране не могу спречити државу Србију да буде са својим народом на КиМ - истиче се у саопштењу.