latinica  ћирилица
03/05/2024 |  10:02 ⇒ 13:44 | Аутор: РТРС

Шмитове наменуте измјене Изборног закона од данас на снази

Сви амандмани на Изборни закон БиХ које је наметнуо Кристијан Шмит 26. марта ове године, а који су се односили на увођење нових технологија у изборни процес и давања већих овлашћења Централној изборној комисији, ступили су на снагу.
Кристијан Шмит - Фото: РТРС
Кристијан ШмитФото: РТРС

У одлуци је назначено да Закон ступа на снагу осмог дана од дана објављивања на службеној интернетској страници ОХР-а, или првог дана од дана објављивања у "Службеном гласнику БиХ", који год од тих дана наступи раније.

- Закон о измјенама и допунама Изборног закона БиХ, који чини саставни дио ове одлуке, ступа на снагу на начин предвиђен чланом 114. наведеног закона, на привременој основи, све док га Парламентарна скупштина БиХ не усвоји у истом облику, или док га Парламентарна скупштина БиХ не усвоји уз измјене и допуне - наведено је у одлуци.

Изузето од ових одредби, Шмит је одредио да ће чланови 76. до 81, чланови 84. до 105. и чланови 111. и 112. закона ступити на снагу 19. априла 2024. године, под условом да Парламентарна скупштина БиХ не усвоји измјене и допуне Изборног закона БиХ које се односе на питања из овог ставка прије тог датума.

С тим у вези, све наметнуте одредбе су ступиле на снагу, пише портал Кликс.

Шмит је одлуком одредио увођење "изборних технологија" у процес гласања, а то се односи на скенере, видео надзор на биралиштима и електронску идентификацију бирача. Прије имплементације биће проведен пилот пројекат у десет општина за локалне изборе ове године.

Одлуком је Шмит дао овлашћења ЦИК-у да именује предсједнике и замјенике свих бирачких одбора у БиХ, који не смију бити чланови политичких странака, нити да обављају дужности у тијелима политичке странке. Остале чланове бирачких одбора и њихове замјенике именује општинска изборна комисија, на приједлог политичких субјеката.

Осим тога, извршена је и корекција дијела у вези с дјеловањем медија током изборне кампање. Шмит је тако наметнуо и неколико измјена које се тичу дјеловања он лајан медија односно "фантомских портала" који немају јасно дефинисану власничку и уредничку структуру. Овим би требало да буде спријечена појава "ницања" портала уочи избора који су јасно опредијељени за једну политичку опцију.

Својим измјенама, Шмит је забранио гласање за више од три особе са страначке листе, док је до сада тај број био неограничен.