latinica  ћирилица
25/04/2024 |  12:38 ⇒ 15:02 | Аутор: РТРС

Нешић: Очување националног идентитета важно за одржавање међународне безбједности

Очување националног идентитета и традиционалних вриједности игра кључну улогу у одржавању међународне безбједности, мира и стабилности, рекао је министар безбједности у Савјету министара Ненад Нешић на 12. Међународном састанку високих представника задужених за питања безбједности у Санкт Петербургу.
Ненад Нешић, Међународни састанак високих представника задужених за питања безбједности - Фото: Уступљена фотографија
Ненад Нешић, Међународни састанак високих представника задужених за питања безбједностиФото: Уступљена фотографија

Нешић је истакао да очувањем националног идентитета народ задржава свој идентитет, језик, културу и обичаје који су темељ за заједничко разумијевање и повезаност људи унутар једне државе, саопштено је из Министарства безбједности у Савјету министара.

Према његовим ријечима, традиционалне вриједности, попут поштовања према старијима, солидарности међу људима и поштовања традиције, доприносе стварању хармоније и заједништва у друштву.

- Очувањем националног идентитета, државе јачају свој суверенитет и независност, чиме се осигурава стабилност и безбједност унутар граница једне земље. Национални идентитет може бити кључан и за одржавање мира и стабилности у међународним односима, јер државе које су поносне на своју културу и историју имају тенденцију да граде боље односе са другим државама - нагласио је Нешић.

Он је рекао да очување традиционалних вриједности доприноси и јачању међуљудских односа и повезивању људи на дубљем нивоу.

Нешић је додао да су солидарност, поштовање и љубав према традицији вриједности које подстичу међусобно разумијевање и сарадњу, чиме се гради стабилно и безбједно друштво.

- Очување националног идентитета и традиционалних вриједности су кључни за одржавање међународне безбједности, мира и стабилности. Његовањем своје културе, језика и традиције, народи граде чврсте темеље за хармоничне односе унутар државе и са другим земљама, чиме се обезбјеђује дугорочна стабилност и сигурност у свијету - нагласио је Нешић.