latinica  ћирилица
10/05/2024 |  19:29 ⇒ 20:42 | Аутор: РТРС

Међународна конференција у Врњачкој Бањи: Циљ елиминисати Додика из политичког живота (ВИДЕО)

Елиминисати предсједникa Српске Милорада Додика из политичког живота циљ је оних који су покренули поступак против њега због непоштовања одлука нелегитимног Кристијана Шмита. Ово је један од закључака међународне конференције у Врњачкој Бањи о суђењу предјседнику Додику, Дејтонском споразуму и међународном положају високог представника.
Симпозијум у Врњачкој бањи - Фото: РТРС
Симпозијум у Врњачкој бањиФото: РТРС

Учесници конференције кажу да колективни запад у БиХ проводи интервенционизам супротно међунаорoдном праву.

- Кристијан Шмит и неки високи представници раније доносе законе већ 28 година што је недопустиво. Имало је то смисла одмах по окончању сукоба, чак је и Венецијанска комисија то препоручивала, али у наставку функционисања државе то је недемократски пут - истакао је адвокат Анте Нобило.

Да је Кристијан Шмит нелегитимно изабран, један је од аргумената одбране предсједника Додика. Адвокат Анто Нобило каже да ће интересантно бити свједочење Шмита, ако га Суд позове као свједока.

Марко Ромић, савјетник предсједника Републике Српске,м наглашава да никада и један високи представник од Карла Билта до данашњих дана није имао мандат да донеси законе.

- Чак ни са Бонским овлаштењима и амандманима. То говори да је ситуација у БиХ изузетно напета и да се налазимо у периоду уставне кризе - рекао је Ромић.