latinica  ћирилица
10/05/2024 |  18:39 ⇒ 22:26 | Аутор: РТРС

Црна Гора подржала резолуцију - неупоредиво страдање у Сребреници и Јасеновцу (ВИДЕО)

Влада Црне Горе, иако је било најављено, данас није расправљала о резолуцији о Сребреници. "Подршка овом документу коју је најавио предсједник Владе Милојко Спајић, сраман је чин Црне Горе, а Јасеновац и Сребреница нису упоредиви", ово је одговор предсједника Српске Милорада Додика на одлуку Подгорице да подржи документ у Генералној скупштини УН и да пред црногорским посланицима најави нову иницијативу - Резолуцију о Јасеновцу. Резолуција о Сребреници је, каже, политичка платформа која треба да омогући девастирање Српске.
Зграда Владе Црне Горе (Фото: Служба за односе с јавношћу Владе Црне Горе) -
Зграда Владе Црне Горе (Фото: Служба за односе с јавношћу Владе Црне Горе)

Нема потребе за расправом – тврди црногорски премијер Милојко Спајић. Чини се да и нема, с обзиром на то да је Спајић пред скупштином коначно открио карте. Под плаштом улагања два амандмана, Црна Гора ће подржати Резолуцију о Сребреници. Тамошња скупштина, као компензацију или не, најављује Резолуцију о Јасеновцу. Сребреница и Јасеновац, нису упоредиви, категоричан је предсједник Српске Милорад Додик.

- То треба престати. То није упоредиво ни са једне стране упоредити. И ми прије свега Срби, поготово из Српске, треба да избјегнемо ту замку упоређивања. Они тако желе да дају значај Сребреници, а не да одају почаст и пијетет страдалима у Јасеновцу. Јасеновац је сам по себи толико стравичан - рекао је Додик.

Истог става и потпредсједник Владе Србије Александар Вулин. Подржава иницијативу предсједника Скупштине за доношење резолуције о Јасеновцу, али истиче, геноцид који су усташе извршиле у логору Јасеновац не може се изједначити са догађајима у Сребреници, гдје се злочин таквих размјера није догодио.

- Јасеновачки геноцид и лажни геноцид у Сребреници није исто. Не могу те две ствари да се изједначе и да се каже ето ми смо починили геноцид у Сребреници и ви сте у Јасеновцу. Не, ми нисмо починили геноцид у Сребреници, а у Јасеновцу је геноцид почињен - поручио је Вулин.

Није очекивано, нити је угодно, али нећемо заборавити, истиче предсједник Српске. Бићемо, каже, и даље подршка српском народу у Црној Гори који је потлачен од режима Мила Ђукановића. Приједлог резолуције о Сребреници је, упозорава, тежак документ, који ће остати трајно у перцепцији народа.

- И они који су гласали за тако нешто, јер је то политички документ нема никакве везе са осудама. Они кажу индивидуална је кривица. То сте завршили што ћете сада на политичком нивоу. Зашто сада усаглашавају амбасаде. Зашто сада реагују државе. Ако сте већ имали суд, зашто сада ово? политичка платформа која треба да омогући девастирање Српске. Требаће нам додатна снага - додао је Додик.

Стављање на гласање и поступак прикупљања подршке за резолуцију о Сребреници у Генералној скупштини УН изашли су из редовне процедуре, упозорава српски члан Предсједништва Жељка Цвијановић. Подсјећа да амбасадор БиХ при УН није добио такав задатак јер Предсједништво БиХ није одлучивало о томе, иако је надлежно за таква питања. Не могу се кршити процедуре, Резолуција је мањкава.

- Ако сте ви резолуцију довели на терен тога да се тамо мјери снага, притом мијењајући систем гласања да бисте обезбиједили један глас више, мислим да је то увреда и за жртве. За све жртве за мене је то увреда. РЕЗ Резолуција се није случајно појавила и овај документ треба да испуни много задатих циљева појединих представника држава. РЕЗ "Хоћете да буде прегласавање, показујете мишиће. Хоћете да радите иза леђа, нећете да покушате да објасните или да то доведете на терен нечега што би било помирење. Ви хоћете да се ми раздвојимо - каже Цвијановић.

Да су процедуре прекршене, да не постоји одлука Предсједништва БиХ, како то предвиђа Устав, да није било консултација и да је све рађено у тајности, упозорио је у писму предсједника Генералне скупштине и свим мисијама држава у УН, отправник послова, у име сталне мисије Србије Саша Март. На његово писмо, писмом је на исте адресе одговорио Лагумџија, осудивши Мартове наводе. Тврди да текст нацрта резолуције није увредљив ни за једну државу или њен народ.