latinica  ћирилица
10/05/2024 |  15:25 ⇒ 15:26 | Аутор: СРНА

Петковић: Београд ће наставити да инсистира на формирању ЗСО

Београд ће наставити да инсистира на формирању Заједнице српских општина /ЗСО/, јер она представља предуслов за обезбјеђивање индивидуалних и колективних права Срба, односно за опстанак српског народа на Космету, поручио је директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Петар Петковић у разговору са амбасадорима Квинте и ЕУ у Србији.
Петар Петковић на састанку са земљама Квинте ( FOTO TANJUG/ KANCELARIJA ZA KIM/ bg) -
Петар Петковић на састанку са земљама Квинте ( FOTO TANJUG/ KANCELARIJA ZA KIM/ bg)

Петковић је истакао да нацрт Статута ЗСО који је израдила ЕУ може да представља добру основу за наставак разговора и договора о коначном статуту те заједнице.

На састанку је било ријечи о о предстојећој новој рунди дијалога у Бриселу сљедеће недеље на којој ће главна тема поново бити једнострана и противправна одлука Приштине да укине динар и динарски платни промет на Косову и Метохији, саопштено је из Канцеларије.

Петковић и експерти из београдског преговарачког тима разговарали су са дипломатама проналажењу начина за превазилажења кризе и хуманитарне катастрофе коју је ова одлука Приштине изазвала.

Он је истакао спремност Београда од самог почетка овог процеса да се нађе компромисно, одрживо и прихватљиво рјешење, али да друга страна све вријеме поставља немогуће услове и препреке с циљем да се компромис не постигне и криза додатно продуби.

Петковић је навео да се питање употребе динара на Косову и Метохији мора што хитније ријешити, јер одлука о укидању његове употребе угрожава опстанак српског народа у покрајини и доводи у питање функционисање и постојање свих српских институција.

- Сва одговорност за рјешавање ове ситуације на Приштини, која је и једини кривац за изазивање кризе - истакао је Петковић.

Он је саговорницима скренуо пажњу и на свакодневни терор и физичко и институционално насиље које над српским народом у Покрајини спроводи режим Аљбина Куртија.

Петковић је указао на до сада више од 500 етнички мотивисаних инцидената од доласка Куртија на власт, што јасно показује у колико тешкој ситуацији се налазе Срби на Косову и Метохији.

Као примјер, Петковић је навео и најновију одлуку лажног Куртијевог градоначелника у општини Лепосавић да Србима забрани истицање и употребу застава приликом обиљежавања славе ове градске општине и велике славе Светог Василија Острошког у недељу, 12. маја.

- Београд ће наставити да чува безбједност и опстанак Срба у Покрајини, остајући опредељен за конструктиван дијалог и компромис, као једино средство путем кога се могу створити услови за трајну стабилност и просперитет на Косову и Метохији и Западном Балкану, у цијелини - истакао је Петковић.