latinica  ћирилица
10/05/2024 |  14:21 ⇒ 15:38 | Аутор: РТРС

Удружење новинара Српске упитало БХРТ: Зашто никада не преносите обиљежавања страдања Срба?

Удружење новинара Републике Српске тражи од уредништва БХРТ-а да јавности образложи због чега је санкционисала новинара Мирелу Савић, након интервјуа са потпредсједником Републике Српске Ћамилом Дураковићем, те истичу да наведена одлука, којом јој се забрањују разговори са носиоцима политичке власти и вођење програма, није образложена ни документована.
Удружење новинара Републике Српске - Фото: РТРС
Удружење новинара Републике СрпскеФото: РТРС

У саопштењу Удружења новинара наводи се да БХРТ није приватни медиј, те је у обавези да ову информацију пружи грађанима који јавни сервис финансирају, те да усмени одговори нису ни пристојни, ни довољни за установу финансирану из буџета свих грађана, а тим више што је Савићева дио трочланог суда части УНРС.

Након што је Савићевој из БХРТ-а замјерен преблаг однос према Србреници, из УНРС-а истичу да су анализирали спорни интервју и да стручни тим за 21 минут и 24 секунде снимка, није пронашао ниједан примјер да је колегиница било гдје, нарушила новинарски кодекс.

Из УНРС питају уредништво и менаџмент БХРТ, због чега сваке године праве цјелодневне преносе догађаја из Поточара уживо или недавно отварање обновљене џамије Арнаудије у Бањалуци, а нису преносили на исти начин церемонију освештања обновљене Саборне цркве у Мостару или манастира Житомислић из 15. вијека, који су, такође, срушени.

- Зашто их никада нема на комеморацијама у Сијековцу, Гаравицама, Мркоњић Граду, Добровољачкој улици, Тузланској малти? Зашто уживо не преносе никада догађаје из Доње Градине? - питали су из Удружења новинара Српске

Наводе да ће, уколико јавности најхитније не одговори на овдје постављена питања, менаџмент БХРТ-а зацементирати увјерење грађана Републике Српске, да је само на папиру јавни радио-телевизијски сервис, а да се у пракси активно понаша као сервис само једног народа у чијем програму је питање о страдању Срба - не само непримјерено, већ се његово постављање и кажњава.

Подсјећмо, Савићевој из БХРТ замијерају да је у разговору са Дураковићем имала преблаг однос према дешавањима у Сребреници јула 1995. године и што није употијебила термин "геноцид".