latinica  ћирилица
10/05/2024 |  14:02 ⇒ 14:03 | Аутор: СРНА

Епископ Фотије: Да у БиХ буде више митрополија

Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Фотије нагласио је данас да је сада битно да у БиХ не буде само једна Митрополија, него можда двије-три, чиме би била спријечена могућност да се овдје појави идеја било какве босанске православне цркве.
Владика Фотије - Фото: СРНА
Владика ФотијеФото: СРНА

Епископ Фотије рекао је да је ових дана Светом архијеријском Синоду за Свети Сабор, за комисију за Устав СПЦ, предат документ да Епархија зворничко-тузланска добије ранг митрополије, који је имала до 1920. године.

Владика Фотије је оцијенио да су сада стечени услови да то буде кориговано, промијењено, те нагласио да је сада битно да у БиХ не буде само једна Митрополија.

- Ако би Епархија зворничко-тузланска добила статус митрополије тиме бисмо спречили могућност да се овде појави идеја било какве босанске православне цркве, одвајање од Београда, од матице... - рекао је епископ Фотије након литургије у Храму Светог великомученика Димитрија у Шамцу поводом епархијске славе Живоносног Источника.

Епископ Фотије је напоменуо да треба на вријеме мислити и реаговати, што је учињено дописом који су послали Светом Синоду.

- Видећемо какав ће одговор бити. У сваком случају идеја је у народу овде поздрављена. Надамо се позитивном одговору. Ми не желимо нешто што није било, ова епархија је била митрополија. Ми само то хоћемо да вратимо, зато се данас посебно људи радују, а то је за мене најважније - да смо тај процес покренули. Чекамо мајски Сабор и да видимо какав ће бити одговор - нагласио је епископ Фотије.

Начелник Шамца Ђорђе Милићевић рекао је да данас имају прилику да угосте духовника, прије сега човјека који не учи само вјери, него и патриота, очувати своју српску православност, везе са матицом Србијом и братском Русијом.

Милићевић је оцијенио да је сарадња Општинске управе Шамац са Српском православном црквом веома добра.