latinica  ћирилица
10/05/2024 |  13:29 ⇒ 13:38 | Аутор: РТРС

Клокић са представником Алпско-Јадранске aлијансе о бенефитима за Српску

Министар за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске Златан Клокић састао се у свом кабинету са Артуром Винклером-Хермаденом, представником Алпско-Јадранске Алијансе и Јоргом Хорфрејтером, почасним конзулом БиХ у Аустрији за Штајерску, саопштено је из овог Министарства.
Златан Клокић, састанак - Фото: Уступљена фотографија
Златан Клокић, састанакФото: Уступљена фотографија

На састанку је разговарано о бенефитима које би чланство у овој регионалној организацији донијело Републици Српској, нарочито у процесу европских интеграције Српске и БиХ. Такође, било је ријечи и о организованијем учешћу у европским пројектима као и снажнијој сарадњи и повезаности у регији Алпи- Јадран.

Клокић је изразио задовољство што је Српска препозната као једна од потенцијалних нових чланица Алијансе што показује да регионална сарадња има перспективу посебно у контексту европских интеграција и регионалних иницијатива и пројеката.

Он је нагласио и спремност да Влада Српске размотри могућност стицања статуса чланице током ове године, наводе из овог Министарства.

Састанку су присуствовали шеф Представништва Републике Српске Младен Филиповић и амбасадор БиХ у Аустрији Синиша Бенцун који је током састанка изразио подршку јачању регионалне сарадње и нагласио предности чланства у овој Алијанси, посебно из угла оснаживања веза са аустријским регијама, наводи се у саопштењу.

Једна од чланица је АП Војводина, а тренутни предсједавајући Алијансе је регија Штајерска из Аустрије, наводе из овог Министарства.

Алпско-Јадранска Алијанса (Alps-Adriatic Alliance) представља популацију од преко седам милиона становника у оквиру дванаест чланица регија из Аустрије, Хрватске, Србије и Словеније.

Због свог географског положаја, економског и културног потенцијала, мрежа Алпско-Јадранске Алијансе има за циљ очвршћавање веза између региона, земаља, општина, институција и цивилних организација учесница, а најважније, зближавање њиховог становништва кроз интензивну пројектно оријентисану сарадњу.