latinica  ћирилица
10/05/2024 |  12:38 ⇒ 14:37 | Аутор: РТРС

Цвијановић: Војска Републике Српске - одраз воље нашег народа да опстане (ФОТО)

Република Српске није жељела рат, он је био наметнут и били смо принуђени да се бранимо, рекла је српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић током обраћања на обиљежавању Дана Војске Републике Српске у Бањалуци.
Обиљежавање Дана ВРС - Фото: РТРС
Обиљежавање Дана ВРСФото: РТРС

Подсјетила је да су пред формирању Војске Републике Српске претходили бројни злочини над српским народом.

      View this post on Instagram

A post shared by Жељка Цвијановић (@zeljka.cvijanovic)

- Март 1992. започео је злочином против мира и убиством Николе Гардовића у Сарајеву, а завршио злочином у Сијековцу код Брода у којем су страдале десетине српских цивила. Након тога су услиједили и други злочини над Србима, попут оног у Добровољачкој улици, чију годишњицу смо обиљежили почетком овог мјесеца - нагласила је Цвијановић.

Цвијановић је навела да је у тим злокобним околностима, док су друга два народа у БиХ увелико постројавали војске са шаховницама и љиљанима, настала славна Војска Републике Српске.

- Она је била одраз воље нашег народа да опстане и да сачува своја вијековна огњишта. Проистекла је из народа јер су у њене редове ступили обични људи који су бранећи границе Републике Српске, бранили своје породице, своје куће и њиве, цркве и гробове - рекла је Цвијановић.

Цвијановић је нагласила да колективна траума узрокована геноцидом који је српски народ преживио само пет деценија раније није дозволила да се понове грешке из 40-их година прошлог вијека.