latinica  ћирилица
10/05/2024 |  09:01 | Аутор: СРНА

Жупљанин: Војска увијек била гарант српског опстанка и слободе

Српски народ не би опстао на овим просторима и уживао у слободи да није формирао своју војску, рекао је предсједник Организације старјешина Војске Републике Српске Слободан Жупљанин.
Слободан Жупљанин - Фото: РТРС
Слободан ЖупљанинФото: РТРС

Жупљанин је нагласио да је формирање Војске Републике Српске /ВРС/ један од најзначајнијих датума у историји српског народа и Републике Српске.

- Немјерљив је допринос Војске Републике Српске у очувању и одбрани Српске која је формирана у миру 9. јануара 1992. године. Због тога српски народ и пријатељи и симпатизери Војске Српске обиљежавају тај дан и да се сјети свих жртава - рекао је он.

Жупљанин је подсјетио да је, нажалост, Војска Српске укинута 2006. године од када њену традицију баштини Трећи Републике Српска пук Оружаних снага БиХ.

- Није добро да смо остали без војске јер су српске војске увијек биле гарант безбједности и опстанка на просторима на којима српски народ живи вијековима. Али док се не створе могућности за евентуално поновно успостављање Војске Републике Српске, треба да баштинимо вриједност којеје она успоставила, те да се сјећамо оних који су своје животе дали у величанственој борби за очување српског народа и Српске - нагласио је Жупљанин.

Скупштина српског народа у БиХ на засједању у Бањалуци 12. маја 1992. године донијела је одлуку о формирању Војске Републике Српске. Постојала је од 12. маја 1992. до 1. јануара 2006, након чега је ушла у састав Оружаних снага БиХ.

Кроз Војску Републике Српске је прошло 210.000 бораца, а 23.801 њен припадник положио је живот у Одбрамбено-отаџбинском рату за одбрану Српске.

Војно насљеђе и идентитет Војске Републике Српске његује Трећи пјешадијски /Република Српска/ пук.

Крсна слава Војске Републике Српске је Видовдан, док се 12. мај прославља као Дан Војске Републике Српске и Трећег пјешадијског Република Српска пука.