latinica  ћирилица
10/05/2024 |  07:05 ⇒ 08:56 | Аутор: ТАНЈУГ

Путин предложио Михаила Мишустина за премијера Русије

Руски председник Владимир Путин поднеио је Државној думи приједлог о кандидатури Михаила Мишустина за премијера Русије.
Михаил Мисуштин (Фото: EPA/ALEXANDER ASTAFYEV/ SPUTNIK / GOVERNMENT PRESS SERVICE) -
Михаил Мисуштин (Фото: EPA/ALEXANDER ASTAFYEV/ SPUTNIK / GOVERNMENT PRESS SERVICE)

- Предсједник Владимир Владимирович Путин поднио је Државној думи приједлог о кандидатури Мишустина Михаила Владимировича за мјесто премијера - написао је предсједник Државне думе Вјачеслав Володин на свом Телеграм каналу.

Володин је најавио да ће Дума данас расправљати о кандидатури Мишустина.

Према његовим ријечима, током расправе о кандидатури важно је да се добију одговори на питања о томе како ће се рјешавати задаци које је поставио предсједник Владимир Путин када је ријеч о демографској политици, подршци породицама са дјецом, јачању технолошког суверенитета и повећању одбрамбене способности земље.

Мишустин је био шеф Федералне пореске службе од 2010. до 2020. године, када је 16. јануара постао премијер Русије.

Према руским законима, премијера именује предсједник након што његову кандидатуру одобри Државна дума.

Нови премијер најкасније недељу од именовања подноси предсједнику приједлог о структури федералних органа извршне власти, а у року од 14 дана предсједник Владе подноси Државној думи на одобрење кандидатуре потпредсједника Владе и министара, осим шефова безбједносног блока и Министарства спољних послова, за које важи посебна процедура.

Министре одбране, унутрашњих послова, правде, министра за ванредне ситуације и спољне послове, као и шефа Федералне службе безбједности именује предсједник Русије након консултација са Савјетом Федерације, горњим домом Парламента.

Путин је у уторак на церемонији инаугурације у Великом кремаљском дворцу положио заклетву и званично постао предсједник Русије у петом мандату.