latinica  ћирилица
09/05/2024 |  19:35 ⇒ 20:05 | Аутор: ТАНЈУГ

Орбан: Мађарска са Кином успоставила свеобухватно партнерство (ВИДЕО)

Мађарска је са Кином успоставила свеобухватно партнерство и прошириће сарадњу у нуклеарној индустрији и другим областима, изјавио је данас мађарски премијер Виктор Орбан на заједничкој конференцији за новинаре са предсједником Кине Си Ђинпингом у Будимпешти.
Си и Орбан (Фото: EPA/Vivien Cher Benko / HANDOUT) -
Си и Орбан (Фото: EPA/Vivien Cher Benko / HANDOUT)

- Кина је један од стубова новог свјетског поретка - рекао је Орбан и додао да ће Мађарска подржати кинески мировни план у Украјини, пренио је Ројтерс.

Си је претходно у разговору са мађарским предсједником Тамашем Шуљоком рекао да је сарадња Кине и Мађарске заснована на међусобном поштовању и повјерењу.

Истакао је да је његова земља спремна да са Мађарском унапређује развој веза на високом нивоу и нагласио да пријатељство двије земље не таргетира нити диктира било која трећа страна.

      View this post on Instagram

A post shared by Orbán Viktor (@orbanviktor)

- Знате ко су вам прави пријатељи у тешким временима - рекао је Си, цитирајући мађарску пословицу.

Предсједнику Кине Си Ђинпингу и његовој супрузи Пенг Лијан раније данас је приређен свечани дочек, уз војне почасти у Будимском замку, у Мађарској.

Шуљок, Орбан и њихове супруге поздравили су Сија и његову супругу уочи војне церемоније другог дана њихове званичне посјете Мађарској.

Си и Шуљок су потом погледали свечани дефиле Свечаног батаљона Оружаних снага Мађарске, Националне свечане коњичке јединице и Хусарског пука Гроф Ференц Надашди.

Након параде, предсједник Шуљок је примио Сија и кинеску делегацију у палати Шандор.

Си ће боравити до сутра у званичној посјети у Мађарској, поводом обиљежавања 75. годишњице дипломатских односа двије земље.

Си је отпутовао у Мађарску након што је завршио посјету Србији 7. и 8. маја, у оквиру европске турнеје током које је боравио и у званичној посјети Француској.