latinica  ћирилица
09/05/2024 |  15:01 ⇒ 15:09 | Аутор: РТРС

Приједор: Обиљежен Дан побједе над фашизмом - поруке мира и жеље да се живи у слободи

Централно обиљежавање Дана побједе над фашизмом у Приједору организовано је у Омарској. Послате су поруке мира, заједништва и жеље да се живи у слободи.
Приједор - Обиљежавање Дана побједе над фашизмом - Фото: РТРС
Приједор - Обиљежавање Дана побједе над фашизмомФото: РТРС

Полагањем вијенаца на Партизанском гробљу, споменику погинулим борцима у Одбрамбено-отаџбинском рату и код бисте народног хероја Милоша Мамића, у Омарској је обиљежен 9. мај, Дан побједе над фашизмом.

- Ми не смијемо заборавити тај дан и ми морамо преносити то на млађе генерације да се овај дан обиљежава, јер су сви борци и народ овог краја то заслужили да се сјећамо њихове жртве, а дати живот за нешто то је највећа жртва коју може човјек поднијети - рекао је Обрад Кос, предсједник Мјесног одбора СУБНОР-а у Омарској.

Други свјетски рат био је највећа клаоница људског друштва у историји. Под оружјем је било 1,7 милиона људи, а погинуло је више од 50 милиона. На Козари је погинуо сваки пети становник. Само из Приједора настрадало је 990 дјеце и више од 12 хиљада дјеце с Козаре у логорима смрти, кажу у приједорском СУБНОР-у.

- Живот је био патња , било је једва преживљавање, сејтимо се само тога да је на Козари погунио сваки пети сановник, што значи 45 хиљада људи рачунајући и жртве фашистичког терора и партизана. Уз мир и живот у миру нека буде једна порука, да се више никада не понови оно шо је Дара Бановић често говорила, најтеже ми је било гледати када су ми дјецу клали, нека то буде моја порука - рекао је Вељко Родић, предсједник СУБНОР-а града Приједора.

ФОТО: РТРС

Као потомци наших славних предака, који су своје животе уградили у Народноослободилачку борбу, важно је да нове генереције учимо о славној прошлости и да нова покољења знају ко су и како се историја, током Другог свјетског рата, одвијала у Поткозарском крају, поручено је из Градске управе.

- Тадашње вријеме које се могу слободно рећи прошилило читавим свијетом које је било јако тешко за читав свијет има значајну поруку , тада се и остварила заправо слобода , тада је стао рат и наравно, десила се велика побједа над фашизмом, коју данас и славимо и обиљежавамо. Са овог мејста што желимо да поручимо да се овакве ствари никада, никоме у свијету не десе и изнова и изнова треба да обиљежавмао да причамо о времену које је било тешко за читав свијет, с погледом ка бољој будућности - поручио је Слободан Јавор, градоначелник Приједора.

Дан побједе над фашизмом обиљежен је и полагање вијенаца у Љубији код спомен-обиљежја рударима, који су, због штрајка, убијени 1940. године.