latinica  ћирилица
09/05/2024 |  11:03 ⇒ 11:08 | Аутор: СРНА

Изложбом о Дучићу почеле "Мајске свечаности" у Фочи

Отварањем изложбе о Јовану Дучићу, у Фочи су почеле "Мајске свечаности", које Општинска управа са јавним установама и удружењима традиционално приређује поводом 9. маја, Дана општине и крсне славе - Преноса моштију Светог Николаја Мирликијског Чудотворца, 22. маја.
Изложба о Јовану Дучићу - Фото: СРНА
Изложба о Јовану ДучићуФото: СРНА

У галерији фочанског Музеја "Стара Херцеговина" отворена је изложба "Јован Дучић, свом милом Требињу - трагом једне визије", поставка из легата требињског Музеја Херцеговине посвећена српском пјеснику, дипломати и првом амбасадору Краљевине Југославије.

Посјетиоцима је на паноима представљен Дучићев живот, дипломатска каријера, садржај његове умјетничке колекције, као и збирка личних предмета и поклона које је Јован Дучић оставио свом граду, желећи да Требиње постане град музеј, град културе.

Издвајају се фотографије, писма и преписке једног од најзнаменитијих Срба, изузетног познаваоца умјетности, колекционара и задужбинара са значајним личностима свога времена, попут Риста Стијачића, Атанасија Поповића, Милана Кашанина.

Дио поставке је свечана дипломатска униформа коју је Јован Дучић носио, сабље као њен саставни дио које је носио у посебним парадним приликама, те вриједна колекција одликовања која је добијао током дипломатске службе у 13 свјетских престоница.

Изложба је отворена до краја маја.