latinica  ћирилица
09/05/2024 |  10:58 | Аутор: СРНА

Ковић: 9. мај - дан уништења великог зла које је дошло из Њемачке

Историчар Милош Ковић сматра да Србија и Срби данас треба да обиљежавају Дан побједе као дан уништења једног од највећих зала у историји човјечанства, као и да је важно нагласити да је то велико зло дошло из Њемачке.
Милош Ковић - Фото: РТРС
Милош КовићФото: РТРС

Ковић је напоменуо да је српски народ у Другом свјетском рату имао два покрета отпора против нацифашистичке окупације, односно њемачке и италијанске, нагласивши да је српски народ из тог крвавог рата изашао као побједник.

- Српски народ је, баш као и руски, у Другом свјетском рату био осуђен на смрт од стране нацистичке Њемачке, која је тада обухватала и Аустрију. За Србе и Русе због тога Други свјетски рат није био само рат за ослобођење. То је за био рат за голи живот у српском и руском, па и у пољском случају - изјавио је Ковић Срни.

Према његовим мишљењу, уз Њемачку, не би требало заборавити ни одговорност Аустрије за злочине, с обзиром на број војника које су давали нацистичким трупама на тлу бивше Југославије и на чињеницу да је сам Адолф Хитлер био Аустријанац.

Он је подсјетио да је Хитлер у Другом свјетском рату цијеле народе осудио на смрт, и то не само Јевреје, него и Словене, прије свих Русе, Србе и Пољаке, али и Роме, истичући да је управо зато веома битно да Срби 9. маја славе Дан побједе, а не Дан Европе, који се обиљежава у земљама ЕУ, али и у другим државама.

Ковић је увјерен да нема никакве дилеме да се прославом Дана Европе 9. маја, умјесто Дана побједе, релативизује историја Другог свјетског рата.

- Можда Французи и Нијемци, или Британци и Нијемци, тај дан могу да обиљежавају као Дан Европе, с обзиром на то да Њемачка и Аустрија нису починиле масовне злочине на тлу Француске и Велике Британије - рекао је Ковић.

Он је указао да, међутим, српски народ 9. мај не може да слави као Дан Европе јер су западноевропске земље, прије свих Њемачка, али и Аустрија, извршиле масовне злочине на тлу српских земаља, од којих су најгора злодјела починиле над Србима који су живјели у Хрватској, БиХ и у Црној Гори.

- Њемачка, али и Аустрија, су извршиоци масовних ратних злочина који у свему одговарају дефиницији геноцида над српским народом у Другом свјетском рату - нагласио је Ковић.

Ковић сматра да би о прослави 9. маја као Дана Европе на просторима гдје живе Срби можда и могло да се размишља ако би се видјело било какво покајање њемачке стране за злочине у Другом свјетском рату.

- Требало би и да добијемо извињење од Нијемаца, које никада нисмо добили. Напротив! Њемачка и дан-данас, без трунке гриже савести, наставља са непријатељском политиком према целом српском народу - истакао је Ковић.

Дан побједе над фашизмом обиљежава се 9. маја у знак сјећања на тај дан 1945. године када је ступила на снагу безусловна капитулација нацистичке Њемачке, чиме је завршен Други свјетски рат у Европи, који је у историји човјечанства био најмасовнији, а по броју људских жртава најстравичнији сукоб у којем је погинуло око 60 милиона људи.

Српски народ био је предводник борбе против фашизма на простору бивше Југославије и поднио највеће губитке, а Совјетски Савез дао је највећи допринос у сламању фашизма.

Бивша Југославија, која је тада и кроз историју била на страни савезника, имала је највеће губитке који се, према државној комисији бивше СФРЈ, процјењују на 1,7 милиона људи.