latinica  ћирилица
09/05/2024 |  07:34 ⇒ 10:23 | Аутор: РТРС

Стевандић: Владајућа коалиција расправљаће о одлуци ЦИК-а (ВИДЕО)

Одлуку Централне изборне комисије БиХ о спровођењу локалних избора у БиХ разматраће политичке партије које чине владајућу коалицију у Српској, рекао је у Јутарњем програму предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић.
Ненад Стевандић - Фото: РТРС
Ненад СтевандићФото: РТРС

- Будући да Изборни закон Републике Српске није још ступио на снагу, о наведеној одлуци ЦИК-а БиХ расправљаћемо у коалицији политичких партија које чине владајућу већину - рекао је Стевандић.

Истакао је да је начин на који су донесене техничке измјене неуставан и незаконит.

- Он је резултат наметања и ту постоје два проблема. Први је да није демократски, а други проблем је и новац, јер новац за те врсте техничких измјена није предвиђен буџетом - истакао је Стевандић.

 

Стевандић је навео да постоји информација да је техничка опрема већ набављена и да се наметнутим измјенама легализује пљачка новца који је договорен за ту опрему.

Он је рекао и да нема довољно скенера за сва бирачка мјеста, те упитао да ли је могуће у једној земљи спроводити изборе на два система.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске поручио је да ће Српска задржати свој субјективитет, да је примијећена и јасна и да се протеклих година изборила за међународни субјективитет.

 

Подсјећамо, ЦИК БиХ расписала је локалне изборе у БиХ за 6. октобар.

Стевандић је упутио је грађанима Републике Српске искрене честитке поводом 9. маја, Дана побједе над фашизмом и Дана Европе, истичући да је српски народ дао огромну жртву у тој борби, чиме је показао да је увијек на страни правде, слободе и демократије.