latinica  ћирилица
28/04/2024 |  19:27 ⇒ 29/04/2024 | 06:59 | Аутор: РТРС

Бошњачки наратив о Сребреници и профит; Зашто је Изетбеговић желио рат? (ВИДЕО)

У тренутку када дио међународне заједнице, уз помоћ бошњачких политичара, покушава да на свјетској позорници афирмише резолуцију о Сребреници, предсједник Републике Српске Милорад Додик подсјетио је на изјаву академика и писца Мухамеда Филиповића која јасно говори коме је било до рата у БиХ.
Сребреница - Фото: РТРС
СребреницаФото: РТРС

Филиповић је прије пар година за сарајевске медије препричавао догађаје из деведесетих, када је отишао да преговара са Слободаном Милошевићем. Био је јасан - рат у БиХ могао се избјећи.

Међународни душебрижници и бошњачки политичари годинама конструишу наратив да је рат у БиХ почео и да се водио само у Сребреници. И најављена резолуција у УН, комплетна ратна дешавања смјешта у пар дана јула 1995. године. Ако у томе успију, можемо очекивати да званично оптуже Србе и за почетак рата. Али истина је да је у сумрак распада заједничке државе, муслимански лидер Алија Изетбеговић одбио историјски споразум са Србима који би гарантовао територијалну цјеловитост БиХ у крњој Југославији. То је потврдио и Филиповић 2018. године.

- Споразум је пропао зато што је неко из СДА телефинирао ту вече Адилу Зулфикарпашићу, који је разговарао са Николом Кољевићем у вези договора на који је пристао и Алија Изетбеговић. Када је отпочео разговор између Зулфикарпашића и Кољевића ушла је особа с телеграмом из централе СДА у којем је писало да СДА не прихвата никакав споразум са Србима. Питао сам најмање десер пута касније "па Алија како је то могуће, могли смо проћи без рата, никаквих шанси нисмо имали". Алија Изетбеговић никада мени није хтио да каже ко је то урадио - рекао је тада Филиповић.

Драгоцјено је свједочење и некадашњег директора сарајевског аеродрома Миле Јовичића, коме је уочи почетка сукоба тада потпредсједник Владе РБиХ Мухамед Ченгић узбуђеним гласом рекао да је на састанку ужег руководства СДА одлучено да се иде у рат против Срба.

Изетбеговић је у марту 1992. године рекао:

- Можда ће настати некакав хаос, ја мислим да ће настати, нисам баш сигуран да неће до тога доћи, из чега се онда изродити ново стање односа.

Како доћи до тих нових односа дефинисано је у Директиви Штаба ТО РБиХ из априла 1992. године, која бјелодано говори о припрема за војне сукобе са ЈНА и српским формацијама. Када је Алија Изетбеговић одбио Кутиљеров план кантонизације Босне без рата, било је јасно да муслиманском руководству није до мира. Одговоран је Изетбеговић и за довођење муџахедина. Сарајевске криминалце унапређивао је у генерале. Ипак, највећу одговорност има према сопственом народу којег је хтио жртвовати у Сребреници. Потврдио је то својевремено и Хакија Мехољић у норвешком документарном филму "Издани град".

- Нуди ми Клинтон да уђу четници у Сребреницу и изврше покољ 5.000 муслимана и биће војна интервенција НАТО снага на српске положаје у цијелој БиХ. Шта Ви мислите о томе? Ја сам скочио и питао "јеси ли ти луд, ко ће рећи `ти на клање, ти не идеш, ти на клање, ти не идеш`". Е то је оно што је он рекао. Имају само добро и лоши људи у сваком народу, Алија је лош човјек - рекао је Мехољић.

Бошњаци никада нису опростили Мехољићу ову изјаву, за живота упадљиво је игнорисан баш као и Ибран Мустафић који је јавно на суђењу рекао да му је ратни командант такозване Армије БиХ Насер Орић признао да је убијао Србе у Сребреници. С друге стране, ко истрајава на причи о сребреничком "геноциду", добро профитира. Потврдила је то својевремено и сама Мунира Субашић, предсједница Удружења Мајке Сребренице.

- Имам подстанара, замјеника министра који станује у мојој кући, ја имам примање, вјерујеш ли, мјесечно близу 4000 КМ. И два да трошим, може ми бити, да уживам као лорд, али вјерујеш ли да сам ја незадовољна - рекла је Субашићева за ФТВ 2010. године.

Некадашњи члан Предсједништва РБиХ, који се у Сарајеву задржао до средине 1992. године, професор Ненад Кецмановић за Алију Изетбеговића каже да је прихватао, па одбијао, потписивао, а саботирао споразуме. Да није било тако, каже Кецмановић, рата не би било или би за годину, двије раније био завршен, што би сачувало хиљаде живота на све три стране.