latinica  ћирилица
28/04/2024 |  13:59 ⇒ 14:06 | Аутор: ТАНЈУГ

Аеродром Дубаи премjешта на 10 година операције на другу ваздушну луку (ФОТО)

Аеродром Дубаи Интернатионал, најпрометнија комерцијална ваздушна лука на свијету за међународна путовања, премјестиће у наредних 10 година своје операције на други аеродром у граду, који се налази у јужном дијелу Арабијске пустиње, због пројекта вриједног скоро 35 милијарди долара, изјавио је данас владар овог емирата, шеик Мухамед бин Рашид Ал Мактум.
Аеродром у Дубаиу (Фото: EPA-EFE/ALI HAIDER) -
Аеродром у Дубаиу (Фото: EPA-EFE/ALI HAIDER)

Објава шеика Ал Мактума означава најновије поглавље у пословном опоравку дуголинијског превозника компаније Емиратес након пандемије коронавируса која је зауставила међународна путовања, преноси АП.

Планови да се операције са аердрома Дубаи Интернатионал преселе на аеродром Dubai World Central, већ годинама стоје, али су одлагани због посљедица економске кризе у овом емирату.

- Градимо нови пројекат за будуће генерације, обезбјеђујући континуирани и стабилан развој за нашу дјецу и њихову дјецу. Дубаи ће бити свјетски аеродром, урбани центар и нова глобална тачка - рекао је шеик Мухамед у онлајн саопштењу.

Шеиково саопштење објављено је уз компјутерски генерисане приказе закривљених, бијелих терминала који подсјећају на традиционалне бедуинске шаторе.

Аеродром ће укључивати пет паралелних писта и 400 улазних гејтова, наведено је у саопштењу.

Дубаи и национална авио-компанија брзо су се опоравили од пандемије коронавируса тако што су наставили са туризмом чак и док су неке земље спорије излазиле из свог пандемијског застоја.

Годишњи саобраћај за 2019. годину износио је 86,3 милиона путника, а 2018. године аеродром Дубаи је имао 89,1 милион путника.

Раније у фебруару, Дубаи је објавио да је у 2023. години евидентирано 17,15 милиона ноћења страних посјетилаца, а просјечна попуњеност хотела износила је око 77 одсто.