latinica  ћирилица
27/04/2024 |  15:23 ⇒ 17:37 | Аутор: ТАНЈУГ

Патријарх Порфирије: Не смијемо дозволити да се помиримо са смрћу као посљедњом чињеницом нашег живота (ВИДЕО)

Његова светост Патријарх српски Порфирије служио је данас, на Лазареву суботу, свету архијерејску литургију у храму Светог Саве на Врачару.
Патријарх Порфирије  (Фото:spc.rs/patrijarh-porfirije) -
Патријарх Порфирије (Фото:spc.rs/patrijarh-porfirije)

Патријарх српскије у бесједи рекао да смо ми пред смрћу и у смрти сами по себи немоћни, али да имамо моћ над оним што претходи смрти, имамо у својим рукама свој живот који води и пролази кроз смрт.

Он је поручио да имамо избор да се опредијелимо за Христа и ако се одредимо за њега, као што је то учинио Лазар Четвородневни, онда је све наше искључиво у руци Божјој и тада нас Господ више не пита: Да ли хоћеш или нећеш? него једноставно каже: Устани!

- Онда то устајање значи устајање у загрљај са Христом - поручио је патријарх Порфирије.

Он је истакао да је сваки човек саздан по слици и прилици Божјој, а то значи да у својој природи има спонтану органску потребу за Богом, штавише не само потребу него и дубинску спознају да без Бога и заједнице с њим све губи свој смисао, а да у исто вријеме кроз заједницу са Богом све, ако се постави на праву основу, може добити свој значај, своју љепоту, пуноћу, истински смисао и пуно назначење.

Патријарх Порфирије појашњава да и Господ пролива сузу због смрти Лазара.

- Смрт је нешто апсолутно неприхватљиво и антиптиродно нашем бићу. Зато никада не смијемо дозволити себи да се помиримо са смрћу као посљедњом чињеницом нашег живота. Смрт треба да имамо на уму своме, али не као оно што смрт јесте за људе који немају вјере у Христа, не као извор страха, јер смрт између осталог јесте и то. Не постоји већи страх од страха од смрти. Сваки други страх у нашем животу јесте пука и једноставна рефлексија тог страха - рекао је патријарх.

Додаје да имати смрт на уму може бити најбоља педагогија за нас, отрежњујућа чињеница, будилник и покретач за истинско разликовање духовног и вриједности у овом свијету, за разликовање онога што је за нас вриједно и онога што није вриједно, што је добро од онога што је зло, али да би више од тога требало имати на уму смрт и чињеницу смрти.