latinica  ћирилица
27/04/2024 |  11:20 | Аутор: СРНА

Штета због високе корупције у Црној Гори - 39 милиона евра

Укупна материјална штета обухваћена кривичним пријавама поднесеним црногорском Специјалном државном тужилаштву за кривична дјела високе корупције износи око 39 милиона евра, наводено је у Владином прилогу за извјештај Европске комисије о Црној Гори који се односи на период од 15. јуна прошле до 1. јануара ове године.
Зграда Владе Црне Горе (Фото: Служба за односе с јавношћу Владе Црне Горе) -
Зграда Владе Црне Горе (Фото: Служба за односе с јавношћу Владе Црне Горе)

Штета за буџет Црне Горе износи око 21 милион евра, док преостали износ штете иде на терет правних лица оштећених вршењем коруптивних кривичних дјела.

Због кривичних дјела високе корупције донесено је осам наредби о спровођењу истраге против 19 особа.

Посебно се указује на покретање кривичних поступака против високих функционера, носилаца тужилачких функција и других важних носилаца функција у црногорским државним органима, као и у привредним друштвима.

Кривични поступак покренут је против специјалног тужиоца Лидије Митровић, шефа униформисане полиције подгоричког Центра Дарка Кнежевића, вршиоца дужности помоћника директора Управе полиције за борбу против организованог криминала - Дејана Кнежевића, бившег директора Управе полиције Веселина Вељовића, бившег директора полиције Славка Стојановића, те бившег министра одбране Црне Горе Предрага Бошковића.

Од 1. јануара до 1. априла ове године донесене су двије наредбе о покретању истраге у области високе корупције.

У истом периоду, у предметима високе корупције подигнуте су двије оптужнице, обје због кривичног дјела злоупотреба службеног положаја.

У Влади у Подгорици истичу да претходно наведене чињенице указују на то да Специјално државно тужилаштво спроводи ефикасну политику кривичног санкционисања.

Према подацима Управе полиције Црне Горе, прошле године је поднесено 48 кривичних пријава и осам извјештаја као допуне кривичних пријава против 79 физичких и четири правна лица којима су пријављена 104 коруптивна кривична дјела.

С тим у вези, у јавном сектору откривена су 22 случаја корупције, а у приватном 32. У јавном сектору процесуиране су 33 особе.