latinica  ћирилица
22/04/2024 |  14:05 | Аутор: СРНА

Селаковић: Србија и Република Српска наставиће да подижу меморијалне центре

Србија ће заједно са Републиком Српском наставити да подиже меморијалне центре жртвама геноцида и фашизма у Другом свјетском рату јер би заборављање жртава представљало амнестирање злочинаца, истакао је данас министар за рад, запошлавање, борачка и социјална питања Србије Никола Селаковић.
Никола Селаковић - Фото: РТРС
Никола СелаковићФото: РТРС

- Ако их заборавимо, они ће умрети поново и на тај начин амнестираћемо злочинце. Наставићемо заједнички са Републиком Српском да подижемо меморијалне центре, наставићемо да се са браћом по страдању, нашим суграђанима Јеврејима и Ромима заједнички боримо против занемаривања прошлости, јер неке ствари морају да се памте заувек - истакао је Селаковић на Старом сајмишту.

Селаковић је данас, као изасланик предсједника Србије, предводио државну церемонију обиљежавања Дана сјећања на жртве Холокауста, геноцида и друге жртве фашизма у Другом свјетском рату.

Селаковић је истакао да се и даље не зна тачан број жртава нацизма и фашизма у Другом свјетском рату на некадашњем југословенском простору.

- Постоји универзална сагласност да тај број није мањи од једног милиона и да су већину чинили цивили и велики број српског народа. Дан данас Музеј жртава геноцида ажурира попис жртава и готово свакодневно придодаје се ново име", рекао је Селаковић.

Церемонији су присуствовали и други министри у Влади Србије, представници дипломатског кора, града Београда, Музеја жртава геноцида, Меморијалног центра "Старо сајмиште - Савеза јеврејских општина Србије, Националног савета Ромске националне мањине, Удружења грађана за неговање антифашистичких традиција и дипломатског кора у Србији.