latinica  ћирилица
22/04/2024 |  10:15 ⇒ 10:27 | Аутор: РТРС

Споразум о сарадњи Болнице "Србија" и кинеске болнице

У кинеском вишемилионском граду Цангџоу потписан је споразум о сарадњи болнице Србија из Источног Сарајева и Централне опште болнице из овог кинеског града у провинцији Хебеј.
Споразум болница - Фото: Уступљена фотографија
Споразум болницаФото: Уступљена фотографија

Споразумом се дефинише сарадња двије болнице са посебним фокусом на усавршавање медицинског и немедицинског особља, размјену искустава, клиничких услуга, спровођење заједничких истраживања и имплементацију иновативних модела у пружању здравствених услуга с акцентом на дигитализацију у пружању здравствених услуга.

Споразум су потписали секретар Комунистичке партије у кинеској болници Гао Гуангминг и директор болнице Србија Небојша Шешлија, у присуству амбасадора БиХ у Кини Синише Берјана, замјеника градоначелника града Цангџоу, директора кинеске болнице и других локалних званичника.

Споразум је потписан у петак, 19. априла, посредством Амбасаде БиХ у Кини, саопштено је из ове амбасаде.

Берјан и Шешлија имали су прилику да посјете музеј болнице, савремену лабораторију и одјељење за кардиологију гдје се раде најкомплекснији и најсавременији хируршких захвати у овој области.

Доктори ове болнице су, како се наводи, добитници бројних домаћих и међународних признања.

Овом приликом размијењени су и прикладни поклони који симболизују културно-историјско насљеђе оба града.

Потписаним споразумом додатно се оснажује веза Источног Сарајева и града Цангџоу који се простире на површини од 14.000 километара квадратних и има око 7,3 милиона становника, с обзиром да су кроз званичан споразум успоставила братске односе у новембру прошле године.

Такође, потписан је и Споразум о сарадњи Универзитета из Источног Сарајева са Цангџоу општим универзитетом крајем 2023. године.

Током званичног састанка са градоначелником града Цангџоу договорене су конкретне активности у наредном периоду, као и узвратна посјета представника кинеског града Источном Сарајеву половином текуће године.

Главна општа болница града Цангџоу са 6.300 запослених основана је 1898. године и припада највишем три А болничком нивоу у Кини.

Ријеч је о главној регионалној болници провинције Хебеј која има више од 75 милиона становника. Болница има 232 одјељења и располаже са око 6.000 кревета, а укупна површина болнице је 570.000 метара квадратних.

Директор болнице "Србија" боравио је у вишедневној посјети Кини од 16. до 19. априла. Том приликом је, у пратњи амбасадора БиХ, уприличена и полудневна посјета Пекингшкој болници традиционалне кинеске медицине и сједишту Боао свјетског здравственог форума у Пекингу, а организовани су и састанци са представницима ових институција и организација.