latinica  ћирилица
22/04/2024 |  09:35 ⇒ 14:07 | Аутор: РТРС

Циљ резолуције - наметање колективне кривице Србима за злочин у Сребреници (ВИДЕО)

Циљ резолуције о Сребреници је наметање колективне кривице српском народу за злочин за који постоји индивидуална одговорност, а њено усвајање додатно би закомпликовало односе у БиХ, оцијенили су гости нашег Јутарњег програма.
Милорад Којић и Милош Шолаја - Фото: РТРС
Милорад Којић и Милош ШолајаФото: РТРС

Професор Факултета политичких наука Универзитета у Бањалуци Милош Шолаја рекао је да нико не негира да се у Сребреници догодио ратни злочин, додајући да је Хашки трибунал дао квалификацију индивидуалне кривице, али да нема колективне кривице која се сада Србима покушава наметнути.

Шолаја је рекао да би, уколико ова резолуција буде усвојена у Генералној скупштини УН, све што се дешава у Гази могло бити оквалификовано као геноцид.

Он је истакао да је стављањем резолуције пред Генералну скупштину изабран заобилазан пут, јер су творци свјесни да би у Савјету безбједности наишли на вето Русије, а потенцијално и Кине.

Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Милорад Којић каже да је ријеч о бошњачком пројекту осмишљеном још `90-их година.

- Покушали су у Савјету безбједности да "прогурају" такву резолуцију, али су наишли на руско "њет" и сада свјесно злоупотребљавају и покушавају да буде усвојена у Генералној скупштини гдје нема вета, већ већина доноси одлуке - истакао је Којић.