latinica  ћирилица
28/03/2024 |  15:51 ⇒ 15:51 | Аутор: СРНА

Грмоја: "Затезаћемо" односе са Бошњацима, ако се настави прегласавање Хрвата

Потпредсједник хрватске парламентарне странке Мост Никола Грмоја рекао је да, ако се у БиХ настави са прегласавањем Хрвата, Хрватској не преостаје ништа друго него да "затеже" односе са Бошњацима.
Мостар - Фото: РТРС
МостарФото: РТРС

Грмоја је рекао да су односи Хрвата и Бошњака кључни за стабилност БиХ и да ће, ако буде изабран за премијера Хрватске, радити на њиховом отопљавању, али само ако се престане са прегласавањем Хрвата.

- Радићу на отопљавању односа ако се та клима према Хрватима буде мијењала и престане са прегласавањем. Ако то не буде тако, онда Хрватској не преостаје ништа друго него да их затеже - рекао је Грмоја новинарима у Мостару.

Он је подсјетио да је његова странка у Хрватском сабору покренула иницијативу да члан Предсједништва БиХ Жељко Комшић у Хрватској буде проглашен персоном нон грата.

Лидер Хрватске републиканске странке Славен Рагуж подсјетио је да је Комшић у четири наврата биран за хрватског члана Предсједништва БиХ гласовима Бошњака.

Говорећи о наметању техничких измјена Изборнога закона БиХ од Кристијана Шмита, Рагуж је рекао да је то недовољно за Хрвате, преноси Хина.

- Не може се говорити о интегритету изборног процеса, док Хрватима други могу бирати представнике у Дому народа и члана Предсједништва БиХ - рекао је Рагуж.